Fiskmåsarna har häckningsperiod mellan april-juli
Fiskmåsarna har häckningsperiod mellan april-juli - Foto: Janerik Henriksson/Roland Johansson/TT

Kommunen tar bort fiskmåsarnas ägg – stör och smutsar ner: "Obehag för människor"

Under häckningsperioden är fiskmåsarna och deras bon fredade enligt jaktlagen, men man kan göra undantag. I Malmö plockar man just nu bort ägg från hustak för att måsarna inte ska bli fler.


Mellan den 1 april och 31 juli är det häckningssäsong för fiskmåsar, och då är både fåglarna och deras bon skyddade enligt jaktlagen. 

Undantag kan göras, till exempel genom att plocka bort ägg från hustak, vilket Anticimex och företag inom skadedjurskontroll just nu gör i Malmö kommun.

Men det räcker inte att fåglarna är högljudda och stör för att en fastighetsägare ska få bedriva skyddsjakt under häckningssäsong, likt den i Malmö. Det krävs att de "orsakar allvarlig skada eller olägenhet", enligt Miljöinspektionen på Malmö stad. 

"Fåglarna smutsar ner med sin spillning"

Till P4 Malmöhus säger Peter Grahn, servicechef på Anticimex, att fiskmåsarna kan ställa till det för både fastighetsägare och privatpersoner.

– Det kan innebära ett problem för fastighetsägaren på grund av att fåglarna smutsar ner med sin spillning och sitt fågelträck, som fräter på fasader, bilar och parkeringar, säger Grahn till P4 Malmöhus och fortsätter:

– Det kan ju också vara ett obehag för människor när de attackerar och beskyddar sina bon och sina ungar.

Enligt Peter Grahn vill man aldrig skada mer än nödvändigt, och målet är framförallt att störa tillräckligt mycket för att fiskmåsarna inte ska bygga bon för nära inpå människor.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!