Adolf Ahlgren grundade familjeföretaget "Ahlgrens"
Adolf Ahlgren grundade familjeföretaget "Ahlgrens" - Foto: Public Domain/Wikimedia Commons/Stella Pictures

Den mörka sanningen bakom Ahlgrens bilar: "Jag var rädd för min pappa"

"Sveriges mest sålda bil" lanserades på 1950-talet av familjen Ahlgren från Gävle. Men vad som på pappret såg ut som en lyckad framgångssaga var desto mörkare bakom stängda dörrar, det berättar Björn Ahlgren i sin nya självbiografi.


I början av 1900-talet lanserade Adolf Ahlgren, grundare av storföretaget Ahlgrens, halstabletten Läkerol, som sedermera kom att bli en internationell succé. Samma företag skulle senare släppa ännu en svensk favorit: Ahlgrens bilar.

I den nya självbiografin ”Läkerolfamiljen - en resa med Ahlgrens bilar”, som Expressen var först med att uppmärksamma, beskriver barnbarnet Björn Ahlgren sin farfar som en entreprenör ut i fingerspetsarna. 

Affärerna gick som tåget - i hemmet var det kallare

På 1950-talet hade Adolfs son (och Björns pappa) Bengt Ahlgren tagit över som direktör, och det var dags att lansera en ny produkt. Valet föll på godisar formade som Bugatti-bilar, inspirerade av marshmallows som nyligen blivit trendiga i USA.

Bilarna blev snart en succé och affärerna frodades – men bakom stängda dörrar var stämningen desto kallare. Redan på farfar Adolfs tid fanns en önskan om att barn skulle vara tysta och hålla sig undan, och det menar Björn att pappa Bengt tog efter.

– Pappa Bengt och jag blev aldrig vänner. Jag tror inte att han ville bli vän med sina söner. Han höll distansen och kanske kände han sig säkrare så, skriver Björn i sin självbiografi, enligt Expressen.

Hierarkin mellan bröderna

Mellan Björn och hans fyra äldre bröder rådde en tydlig hierarki. Det märktes bland annat på julafton, där värdet på julklappen varierade beroende på var i syskonledet man befann sig. 

Som yngst i skaran fick Björn fyra gånger mindre i julklappspeng än sin äldsta bror. 

Sonen: "Jag var rädd för min pappa"

När Björn i vuxen ålder axlade rollen som exportansvarig på Ahlgrens gjorde sig hans ålder påmind igen. Av sin pappa hade han blivit lovad en lön på samma nivå som sina äldre bröders, men så blev inte fallet.

Han sa upp sig – och efter det pratade inte Bengt med sin yngsta son på åtta år. 

– Jag var rädd för min pappa. Det var en auktoritär minikultur jag växte upp i, skriver Björn Ahlgren i sin självbiografi.

Bengt Ahlgren gick bort i oktober 1985, och strax innan det hade bröderna bestämt sig för att sälja familjeföretaget, vilket ska ha varit en lukrativ affär. I dag ägs det av Cloetta

/
Relaterat
Senaste nytt

Zlatan Ibrahimovic stoppas – får inte vräka hyresgäst på Östermalm

Misstänkt dubbelmord i Norge

En person har efterlysts internationellt efter att två personer hittats döda i en lägenhet i den norska Kristiansand, skriver NTB.

Steg mot ny kärnkraft – men oklart när

Regeringen tar nu ett första steg för att göra det möjligt att bygga nya kärnkraftsreaktorer och på fler platser än i dag. Men klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vill inte spå när en första ny reaktor skulle kunna stå klar.

Så mycket pengar kan du ha rätt till – om ditt barn har adhd

Tusentals barn diagnostiseras med npf-diagnoser varje år. Du som förälder kan ha rätt till flera tusen i ersättning från Försäkringskassan i ett så kallat omvårdnadsbidrag.

13-åring efter mordet: Man är van

En tonårspojke sköts ihjäl tidigt under onsdagskvällen vid Mälarhöjdens idrottsplats i södra Stockholm. Många personer befann sig i närheten och kunde snabbt ta sig till platsen. Man är van, säger en 13-årig pojke som såg den mördade tonåringen.

Kvinna död efter krock med älg

En kvinna i 20-årsåldern har avlidit efter att ha krockat med en älg på Hisingen i Göteborg, rapporterar Göteborgs-Posten.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.