- Foto: Jessica Gow & Kallestad, Gorm

Här stjäls det flest cyklar – och så skyddar du dig mot tjuven

Sommaren har precis anlänt till flera ställen i vårt avlånga land. Och ett populärt inslag under sommarmånaderna är att cykla. Nyheter24 har tagit reda på var det skedde flest stölder i fjol – och hur du bör göra för att skydda dig från tjuven.


Sommaren är i antågande och med den ökar också antalet cykelstölder runt om i landet. 

Här stjäls det flest cyklar i Sverige

Det finns vissa platser där det stjäls mer cyklar än någon annanstans i Sverige. 

Under 2022 hade Örebro allra flest cykelstölder per invånare, följt av Malmö, Halmstad, Uppsala och Lund. 

I hela Sverige anmäldes över 62 000 cykelstölder där Örebro stod för 17,8 stölder per 1 000 invånare, enligt statistik från BRÅ.

Så skyddar du dig mot tjuven – enligt experten

Det finns också åtgärder för att minimera risken för att just du ska bli utsatt. Försäkringsbolaget Länsförsäkringar har presenterat flera tips på hur du som inte vill riskera att bli av med din kära cykel bör agera för att minimera risken att någon stjäl den. 

I ett pressmeddelande säger Lisa Engstrand, skadeexpert vid Länsförsäkringar, att det finns flera saker man kan göra för att hålla tjuven borta.

– Allra viktigast är att man inte bara använder tillverkningslåset på cykeln utan även har ett certifierat lås.

Det är viktigt att cykelns ram låses fast i ett fast föremål som en stolpe eller liknande, och inte bara låses fast i däcket.

Hon förklarar också att desto dyrare cykel du har, ökar också risken för andra typer av stölder. Till exempel stjäls det fler sadlar eller batterier till elcyklar. Just batterier kan kosta flera tusentals kronor vilket gör dem attraktiva att stjäla och sälja vidare, förklarar Lisa Engstrand.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!