En 15-årig flicka dog efter en tids sjukdom i ett familjehem. Genrebild.
En 15-årig flicka dog efter en tids sjukdom i ett familjehem. Genrebild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Flicka dog i familjehem – biologiska föräldrarna kräver skadestånd

Ska de biologiska föräldrarna till en 15-årig flicka som avled i ett familjehem få 350 000 kronor i skadestånd av Simrishamns kommun? Den frågan ska Ystad tingsrätt ta ställning till i höst, rapporterar P4 Kristianstad.


Flickan dog i ett familjehem 2012 efter ett kort tids sjukdom. I mars i år friade Lunds tingsrätt familjehemsföräldrarna från misstankar om dråp alternativt grovt vållande till annans död, en dom som överklagats till hovrätten.

Parallellt pågår ett skadeståndsmål Simrishamns kommun, som hade myndighetsansvaret för flickans vård.

I september 2013 kritiserades kommunen av Socialstyrelsen för brister i sin tillsyn, något som kommunen delvis höll med om.

Skadestånd för psykiskt lidande

Skadeståndskravet motiveras främst med dessa brister, och det psykiska lidande föräldrarna utsatts för.

Deras advokat, Monica Crusner, säger till radion att inga pengar kan ersätta förlusten av dottern, men att det också finns en preventiv tanke bakom processen.

— Det ska avskräcka andra från att slarva eller göra fel som leder till sådana här situationer. Då blir det ju också någon form av upprättelse när man ändå får ett skadestånd som förälder, säger Crusner.

Rättegång i Ystads tingsrätt är planerad till slutet av september. Kommunen har avböjt att kommentera målet.

Rättad: I en tidigare version av texten länkades till fel P4-kanal.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Värnamo rapporterar om detonation

Världens tyngsta blåbär plockat – vägde 20 gram

Världens största blåbär har plockats utanför Coffs Harbour i New South Wales i Australien. Bäret väger 20,4 gram vilket är ungefär 70 gånger mer än ett ordinärt blåbär. Jättebäret väger dessutom 4,2 gram mer än det tidigare rekordbäret, skriver Guinness rekordbok, som bekräftade rekordet i mars.

Explosion vid port i Värnamo

Något har exploderad vid en port till ett flerfamiljshus i centrala Värnamo natten till lördag, rapporterar SVT Nyheter.

Bolsonaro får inte tillbaka passet

1 timme sedan
Det blir av allt att döma ingen resa till Israel för Brasiliens ex-president Jair Bolsonaro.

Polisens nya påsktilltag mot öbornas grankrig

2 timmar sedan
Polisen i Göteborgs norra skärgård tar till nya metoder för att stävja stök som följer det traditionsenliga så kallade "grankriget" mellan öarna inför påsken, rapporterar Göteborgs-Posten.

Bostadshus beskjutet i Norrköping

3 timmar sedan
Flera skott har avlossats mot en port i ett flerbostadshus i Norrköping. Polisen larmades vid 22-tiden på långfredagen sedan två höga smällar hade hörts i stadsdelen Hageby.