Går det att ta bort fästingar utan pincett och fästingborttagare?
Går det att ta bort fästingar utan pincett och fästingborttagare? - Foto: Erlend Aas/Johan Nilsson/TT

Få bort fästingar utan pincett eller borttagare – med expertknepet

Det finns bra och mindre bra sätt att få bort fästingar på. Det bästa är att använda sig av fästingborttagare eller pincett – men om man inte har tillgång till det då?


Ingen sommar utan fästingar – och faktum är att din trädgård kan vara ett paradis för de små parasiterna, helt utan att du vet om det. Men fästingarna påverkas inte bara av sin levnadsmiljö, utan även av lukter och temperaturer.

– Det finns alltså en möjlighet att olika personers lukt påverkar hur ofta man får fästingar, och att ämnen som luktar eventuellt skulle kunna påverka hur ofta man får fästingar, säger Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, till Nyheter24 och fortsätter: 

– Det gjordes ett försök med kustjägare och vitlökskapslar för drygt 20 år sedan, men analysen av den studien har kritiserats av andra forskare.  

Går det att ta bort fästingar utan pincett eller fästingborttagare?

Ett bett från en fästing ger oftast inga besvär, men i värsta fall kan de sprida sjukdomar som borrelia och TBE. Av den anledningen är det viktigt att alltid ta bort en fästing så fort man kan. Men som många känner till finns det korrekta och mindre korrekta sätt att göra det på.

Det säkraste och mest effektiva sättet att ta bort en fästing på är genom att använda en pincett eller fästingborttagare, ta tag om fästingen så nära dens mun som möjligt (det vill säga så nära huden som möjligt) och dra loss den rakt ut – utan att vrida på den. 

Dubbelkolla sedan alltid så hela fästingen lossnat.

Men i de fall man av någon anledning inte har tillgång till varken pincett eller fästingborttagare då? Så här svarade Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, på den frågan:

– Jag tycker fästingborttagare oftast fungerar väldigt bra. Man får ut hela fästingen, och utan att klämma på den. Skulle jag till exempel vara ute och tälta och glömt att ta med fästingborttagare, tar jag bort fästingar med naglarna som pincett, men det är pilligare och man riskerar att klämma på fästingen. Det är värt att ha med sig en fästingborttagare alltså.

Relaterat
Senaste nytt

"Vampyrdrönare" ny del av ukrainsk offensiv

Jan Emanuel: Våldsvågen kan stoppas

Ett helt samhälle ställer sig frågan – hur stoppar man dagens våldsvåg? Jan Emanuel tror sig ha svaret. Är du myndig nog att skjuta någon är du också myndig nog att ta ett rejält straff.

Kommer inte åt E6: "Väldigt instabilt"

Trafikverket kommer ännu inte åt E6 efter jordskredet i Stenungsund, rapporterar P4 Väst.

Nya tvångsmedel paradigmskifte för övervakning

Polis får nu möjlighet att rikta hemliga tvångsmedel mot personer som inte är misstänkta för brott. Det här är ett paradigmskifte när det gäller de brottsutredande myndigheternas möjlighet att övervaka människor, säger Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för rättvisa.

Polis får nytt vapen mot gängen: "Vi är redo"

Just när gängvåldet slår som hårdast får svensk polis ett nytt efterlängtat verktyg: möjligheten att avlyssna personer utan brottsmisstanke. Förhoppningen är att kunna stoppa våld och mord innan det blir verklighet. Vi är redo från dag ett, säger Charlotta Höglund på Nationella operativa avdelningen (Noa).

Tusentals bilarbetare ansluter till strejken

1 timme sedan
Ytterligare 7 000 bilarbetare har anslutit till den pågående strejken bland anställda inom de tre största biltillverkarna i USA – Ford, General Motors och Stellantis.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.