Går det att ta bort fästingar utan pincett och fästingborttagare?
Går det att ta bort fästingar utan pincett och fästingborttagare? - Foto: Erlend Aas/Johan Nilsson/TT

Få bort fästingar utan pincett eller borttagare – med expertknepet

Det finns bra och mindre bra sätt att få bort fästingar på. Det bästa är att använda sig av fästingborttagare eller pincett – men om man inte har tillgång till det då?


Ingen sommar utan fästingar – och faktum är att din trädgård kan vara ett paradis för de små parasiterna, helt utan att du vet om det. Men fästingarna påverkas inte bara av sin levnadsmiljö, utan även av lukter och temperaturer.

– Det finns alltså en möjlighet att olika personers lukt påverkar hur ofta man får fästingar, och att ämnen som luktar eventuellt skulle kunna påverka hur ofta man får fästingar, säger Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, till Nyheter24 och fortsätter: 

– Det gjordes ett försök med kustjägare och vitlökskapslar för drygt 20 år sedan, men analysen av den studien har kritiserats av andra forskare.  

Går det att ta bort fästingar utan pincett eller fästingborttagare?

Ett bett från en fästing ger oftast inga besvär, men i värsta fall kan de sprida sjukdomar som borrelia och TBE. Av den anledningen är det viktigt att alltid ta bort en fästing så fort man kan. Men som många känner till finns det korrekta och mindre korrekta sätt att göra det på.

Det säkraste och mest effektiva sättet att ta bort en fästing på är genom att använda en pincett eller fästingborttagare, ta tag om fästingen så nära dens mun som möjligt (det vill säga så nära huden som möjligt) och dra loss den rakt ut – utan att vrida på den. 

Dubbelkolla sedan alltid så hela fästingen lossnat.

Men i de fall man av någon anledning inte har tillgång till varken pincett eller fästingborttagare då? Så här svarade Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, på den frågan:

– Jag tycker fästingborttagare oftast fungerar väldigt bra. Man får ut hela fästingen, och utan att klämma på den. Skulle jag till exempel vara ute och tälta och glömt att ta med fästingborttagare, tar jag bort fästingar med naglarna som pincett, men det är pilligare och man riskerar att klämma på fästingen. Det är värt att ha med sig en fästingborttagare alltså.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man dömd för barnvåldtäkt

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.