Vitt snus
Vad är egentligen värst för hälsan – vitt eller brunt snus? - Foto: Claudio Bresciani / TT/Janerik Henriksson/TT

Så lurar "plupp-styrkan" dig när du köper vitt snus

Det har diskuterats vilt om vad som egentligen är farligast för hälsan – det vita snuset eller det vanliga snuset med tobak. En ny studie berättar nu hur de skiljer sig åt.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det första vita snuset lanserades i Sverige 2016, och sedan dess har användningen ökat lavinartat – i synnerhet bland unga svenska kvinnor. 

Många undrar vad som egentligen skiljer vitt snus från vanligt snus och om hälsoeffekterna är olika beroende på vilken av sorterna man brukar. 

Testfakta har utvärderat innehållet i tolv vanliga märken av vitt snus i jämförelse med ett vanligt brunt tobakssnus, General Original portion. Tonvikten låg på nikotinhalt, pH-värde och skadliga ämnen.

Så, vad blev då resultatet?

Vad är skillnaden på vitt snus och vanligt snus?

Det tobaksfria vita snuset har ofta tre gånger högre nikotineffekt jämfört med vanligt tobakssnus. Nivåerna av skadliga ämnen är dock avsevärt lägre. 

Resultaten visar att nikotinhalten ofta är mycket högre än i tobakssnus, som högst 19,9 mg/portion. Men nikotinets effekt påverkas också av snusets pH-värde. Det avgör nämligen hur snabbt nikotinet tas upp av kroppen. Bara en liten ökning av pH gör att saliven frigör mer av nikotinet i påsen. Vid pH 8 är cirka 50 procent av nikotinet tillgängligt, och vid pH 9 är det cirka 90 procent.

– När värdet stiger en bit över 9,0 mattas ökningseffekten av ganska snabbt. Man når full effekt och det blir meningslöst med ett större värde, berättar Torbjörn Synnerdahl, testansvarig.

Forskning från Göteborgs Universitet visar att nikotin inte bara är starkt beroendeframkallande, utan kan även orsaka bestående förändringar i hjärnans nervceller som styr beteende och känslor. Annan forskning från Karolinska institutet visar att nikotin kan ge ökad kärlstyvhet som kopplas samman med en ökad risk för stroke och hjärtinfarkt.

Det vita snuset kallas för "lömskt". Bildkälla: Claudio Bresciani / TT

Så bara för att det vita snuset innehåller färre skadliga ämnen så gör nikotineffekten att det inte direkt kan liknas vid grönkål under läppen. 

Det har länge saknats ett standardiserat sätt för att ange nikotinstyrkan i det vita snuset. Tillverkarna har i stället använt egna skalor, ofta i form av ett ”pluppsystem”, som är tänkt att visa den upplevda styrkan. Från och med 1 juli 2023 måste alla ingredienser i snuset redovisas på förpackningen i fallande viktordning.

Vill du läsa mer från Testfakta kan du göra det här.

stats