Årets fiske av skarpsill, som den svenska ansjovisen tillverkas av, har visserligen börjat bra. Det kommer dock att märkas i butikshyllorna först nästa år.
Att det kan bli ansjovisbrist i jul beror i stället på att vädret ställde till det för fisket i fjol, vilket P4 Väst tidigare rapporterat om.

Brist på julbordsklassikern
— Ansjovis är ett hantverk, den måste lagras på tunna i flera månader innan den kan tas ut i butik. Så det som vi fiskade förra året, alltså 2024, är det vi har på burk i år, säger Kajsa Petersson, kommunikationschef på Orkla Foods i Sverige.
För att möta den förväntade efterfrågan till julen har livsmedelsjätten, där bland annat varumärket Grebbestads ansjovis ingår, valt att sälja även ansjoviskryddade sillfiléer i år.
Det är en produkt som även tidigare jular har använts som komplement till Janssons-sugna julfirare.
— Vi vill ju att det ska finna Janssons på allas bord, så då finns det här alternativet om man inte får tag på ansjovis. Eller om man vill testa något nytt i samma smakområde, säger Kajsa Petersson.




