Vissa arbetsplatser involverar fler olyckor än andra – här är de farligaste jobben i Sverige
Vissa arbetsplatser involverar fler olyckor än andra – här är de farligaste jobben i Sverige - Foto: Jonas Ekströmer/TT & Fredrik Sandberg/TT

Sveriges farligaste jobb – här sker flest arbetsplatsolyckor

Det finns arbetsplatser som innebär en högre risk för liv och hälsa än andra. Försäkringsbolaget Afa försäkring har tagit fram vilka yrkesgrupper som bör vara extra försiktiga.


Det finns arbetsplatser som innebär högre risk för din hälsa än andra. Enligt försäkringsbolaget Afa försäkring så har antalet olyckor på arbetsplatser ökat under 2021 i jämförelse med året dessförinnan, vilket enligt dem, är ett tydligt tecken på att covideffekterna på arbetsmarknaden nu har avtagit. 

Risken för att en olycka ska inträffa på arbetsplatser är nu 2,6 olycksfall per 1 000 sysselsatta anställda. 

De farligaste jobben – i Sverige

Enligt Afa försäkring är det fallolyckor som är de vanligast förekommande olycksfallen på arbetsplatser, och tillsammans utgör de hela en tredjedel av alla arbetsrelaterade olyckor. 

– Bland kvinnor är fallolyckor vanliga inom vård- och omsorgsyrken och då särskilt fall i samma nivå. För män är fallolyckor från höjd vanligare, till exempel från stegar och byggnadsställningar, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker hos Afa försäkring i ett pressmeddelande. 

I pressmeddelandet förklarar man vidare att när det gäller fallolyckor bland män så sker de flesta av dem inom yrkesgrupperna betong-, bygg- och anläggningsarbete samt metall- och övrigt industriellt arbete.  

Efter fallolyckor är den vanligaste olyckan lastningsolycka. Detta sker oftast inom yrkesgrupperna yrkesförare och metall- och vrigt industriellt arbete, där skador på fingrar inte är allt för ovanligt. 

– Risken för arbetsolycksfall är högst för mansdominerade yrkesgrupper inom industri och hantverk. Högst risk för män återfinns i yrkesgrupperna byggnadsträarbetare, träindustriarbete och livsmedelsarbete. För kvinnor är risken högst i yrkesgrupperna byggnadsträarbetare, träindustriarbete och yrkesförare, säger Elin Henriksson.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!