Jordgubbsskörden riskerar att ta slut alldeles för tidigt i år.
Jordgubbsskörden riskerar att ta slut alldeles för tidigt i år. - Foto: Johan Nilsson/TT & Grøtt, Vegard

Böndernas varning – då kan de svenska jordgubbarna ta slut: "Kommer inte finnas bär"

Det finns en stor risk att jordgubbsskörden tar slut tidigare än väntat i år. Det menar en av landets jordgubbsbönder som säger att mängden jordgubbar vi är vana vid inte kommer vara densamma i år.


Något som verkligen hör sommaren till är de svenska jordgubbarna som inmundigas i mängder varje år. Nu kommer dock varnande uppgifter som gör gällande att årets skörd kan komma att ta slut – alldeles för tidigt. 

– Det kommer inte finnas bär i samma omfattning som folk är vana vid, säger jordgubbsbonden Stefan Kallin till Sveriges Television. 

Därför riskerar jordgubbarna att ta slut

Han berättar att själva plantorna börjar blomma redan när värmen kommer och nu riskerar det att de kan blomma över redan inom tio dagar. 

– När det är en kallare sommaren, som vi hade förr, då kunde de blomma i tre veckor. Och då kunde vi ju skörda ända in i augusti. Nu slutar vi skörda redan i juli. 

Men det är inte bara risken för överblomning som kan riskera att skördarna tar slut i förtid. Torkan är också en stor bidragande faktor och genererar problem när regnet inte kommer. Bland annat kan jordgubbarna bli betydligt mindre på grund av för lite vatten. 

Men det är inte bara uppgivenhet och förtvivlan för risken att de röda bären tar slut i förväg. Bärrådgivaren Magnus Engstedt berättar för SVT att han inte är speciellt orolig – åtminstone inte ännu.

– För ett par veckor sedan trodde vi att det skulle bli bärbrist till midsommar, men sedan kom ju värmeböljan. Fortsätter värmen kommer säsongen att kortas, men man vet ju aldrig med den svenska sommaren. Det kan ju slå till och bli regn och rusk i juli. Så man ska inte måla fan på väggen än. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!