350 gram i veckan – inte mer. Enligt de nya nordiska näringsrekommendationerna bör vi minska vår konsumtion av bland annat rött kött. Arkivbild.
350 gram i veckan – inte mer. Enligt de nya nordiska näringsrekommendationerna bör vi minska vår konsumtion av bland annat rött kött. Arkivbild. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Så bör du äta enligt de nya kostråden

Ät mer växtbaserat och mindre rött kött. Så säger de nya nordiska näringsrekommendationerna som ställer högre krav på våra kostvanor ur ett miljö- och hälsoperspektiv. Här är några av rekommendationerna i korthet.


Baljväxter

Du bör äta mer baljväxter, främst eftersom det är bra för miljön.

Alkohol

Du bör helst undvika alkohol helt och hållet eftersom ingen säker gräns för alkoholintag kan fastslås. Om du ändå väljer att dricka alkohol bör du hålla det till en låg nivå. Det gäller även för ammande kvinnor. Barn, ungdomar och gravida kvinnor bör inte dricka alkohol alls.

Spannmål

Du bör äta mer fullkorn eftersom det är nyttigt och bra för miljön. Du rekommenderas att äta minst 90 gram fullkorn varje dag.

Grönsaker, frukt och bär

För grönsaker, frukt och bär rekommenderas du att äta 500-800 gram eller mer varje dag.

Fisk

Fisk är bra för både hälsan och miljön. Enligt rekommendationerna bör du äta 300-450 gram fisk i veckan, varav minst 200 gram fet fisk.

Rött kött

För rött kött rekommenderas av hälsoskäl att inte äta mer än 350 gram i veckan. För miljöns skull är det dessutom bra att äta mindre rött kött än så. Processat rött kött, som skinka och salami, bör du undvika att äta så mycket som möjligt.

Näringsämnen

Jämfört med den tidigare upplagan rekommenderas du nu ha ett högre intag av näringsämnena: vitamin E, vitamin B6, folat, vitamin B12, vitamin C, järn, jod, kalcium, zink och selen. Du bör ha ett mindre intag än tidigare av: tiamin och fosfor.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!