Att bada med öppna sår kan leda till en vibrioinfektion, även kallat badsårsfeber.
Att bada med öppna sår kan leda till en vibrioinfektion, även kallat badsårsfeber. - Foto: Sofia Ekström/SvD/TT och Fredrik Sandberg/TT

Därför ska du aldrig bada med öppna sår: "Risken ökar i grunda vikar"

När värmen slår till under sommaren är det många som beger sig till hav och sjöar för att bada. Men den som har ett öppet sår gör rätt i att hålla sig på torra land.


Sommaren är här med besked och långtidsprognoserna för de kommande månaderna pekar på att det kan vankas värmeböljor på flera håll. 

När lufttemperaturen stiger blir det också varmare i vattnet, vilket får vibriobakterier, som naturligt finns i havsvatten, att frodas. 

– Det här är en kolerasläkting. Den finns i bräckt vatten, men den kan finnas i sötvatten också och sannolikheten för att stöta på den ökar när vattentemperaturen är över 20 grader eftersom den är temperaturberoende, säger Birgitta Evengård, läkare och professor i infektionssjukdomar vid Umeå universitet, till Nyheter24.

– Framförallt i grunda vikar ökar risken att stöta på vibriobakterier och Östersjön är ju bräckt så det är vissa vikar i Östersjön där det kan förekomma särskilt mycket.

Så får man badsårsfeber

Och den som får i sig vibriobakterier riskerar att drabbas av vad som ibland benämns som badsårsfeber. 

– De kan inte tränga igenom huden, men man kan få i sig bakterierna om man har öppna sår, så om man har sådana sår ska man inte bada, konstaterar Birgitta Evengård.

Man kan även få en vibrioinfektion om man råkar svälja vatten eller får in vatten i hörselgångarna. 

– Om man sväljer vatten kan man få lite diarré och om det kommer in i örat kan det ge infektioner som kräver antibiotika.

Då bör du söka vård 

I de fall då vibriobakterierna får fäste i ett öppet sår kan det, i värsta fall, leda till allvarliga konsekvenser, i synnerhet om man har nedsatt immunförsvar.

– Det kan gå ut i blodbanan och kan ge blodförgiftning. I det fallet är det hög mortalitet. Men det är bara enstaka fall, säger Birgitta Evengård.

Under 2018, då sommaren kantades av en rejäl värmebölja, ökade antalet allvarliga vibrioinfektioner kraftigt, enligt Folkhälsomyndigheten. Totalt rörde det sig om 178 inrapporterade fall i Sverige.

– Men då ska man veta att de flesta fallen söker man inte vård för, säger Evengård.

De allra flesta som får en vibrioinfektion får nämligen symtom – till exempel i form av diarré – som inte kräver att man uppsöker vård, utan det kan då räcka med vätskeersättning. Ifall infektionen sitter i örat kan man, som tidigare nämnt, behöva en antibiotikabehandling.

– Om det blir en blodförgiftning får man hög feber och blir jättesjuk, konstaterar Evengård.

I dessa fall bör man uppsöka vård.

/
Bad
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!