Använd sunt förnuft och undvik att bada i vatten som ser grönt eller brunt ut
Använd sunt förnuft och undvik att bada i vatten som ser grönt eller brunt ut - Foto: Claudio Bresciani/Gorm Kallestad/NTB/TT

Algblomning 2023: Bada INTE om vattnet ser ut så här

Den årliga algblomningen har sin högsäsong mellan juli och augusti, men spår av cyanobakterier har synts till redan innan midsommar. SMHI varnar för att en varm och vindstilla sommar kan leda till kraftig algblomning 2023.


Vad är algblomning?

- Uppstår oftast på grund av cyanobakterier som blommar.

- Växer när det är varmt i vattnet och vindstilla.

- Ungefär 1 av 3 arter av cyanobakterier kan bilda gifter.

- Kan leda till syrebrist och bottendöd, där bland annat fiskar, sjögräs och tång kan dö.

- Människor kan bli sjuka av att få i sig cyanobakterier.

- Bakterierna dör inte vid upphettning.

Nyheter24 har pratat med Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI. Han berättar att cyanobakterierna redan började synas till veckan före midsommar. Men badgäster behöver inte vara oroliga.

– Algblomningen är inte som maneter, du kommer inte att bränna dig eller liknande av att bada i vattnet.

Jörgen Öberg förklarar hur algblomningen främst är farlig om du råkar dricka av vattnet. Och inte heller där är all algblomning farlig.

– Endast en av tre arter är giftig, och har ett nervgift.

Algblomning boomar i stilla och varmt vatten

På SMHI:s hemsida skriver de att algblomningen vanligtvis brukar ske främst under juli och augusti, men att utvecklingen styrs mycket av vädret.

Ju mer vindstilla och varmt det är, desto större chans för cyanobakterierna att blomma. Blir det istället en sval sommar och mer vind kan badgäster bli skonade från en sommar med kraftig algblomning.

Finns det någon prognos för sommaren 2023?

– Vi har väderprognoser 10 dygn framöver så tyvärr finns det ingen prognos för sommaren, säger Niklas Einevik, meteorolog på SMHI.

Ett enkelt knep för att avgöra om det är läge att bada är att se om det ser grönt eller murkigt ut i vattnet. Om du ser att algblomningen är igång så kan det vara bra att avstå från ett dopp. Vanligast är att yngre barn råkar få i sig av vattnet.

Naturskyddsföreningen varnar även för att en del av bakterierna kan ge hudirritationer. Andra symptom vid förtäring är kräkningar och illamående. Inte heller när bakterierna har kokats förstörs de.

”Använd därför inte heller vatten med alger i till matlagning”, skriver Naturskyddsföreningen på sin hemsida.

Algblomning 2023 - karta

På SMHI:s hemsida finns det en karta över den aktuella algblomningen kring Östersjön. Kartan uppdateras flera gånger om dagen och finns här.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!