Annika Rosbring och Philip Vilhelmsson var ett av 200 par som vigdes i samband med firandet av 100-årsjubileet av Stockholms stadshus på midsommarafton.
Annika Rosbring och Philip Vilhelmsson var ett av 200 par som vigdes i samband med firandet av 100-årsjubileet av Stockholms stadshus på midsommarafton. - Foto: Caisa Rasmussen/TT

200 par gifte sig i Stockholms stadshus på dess 100-årsdag

Kärleken spirade i Stockholms stadshus på dess 100-årsdag – 200 par passade på att viga sig. Ett av brudparen som bytte midsommarkrans mot bröllopsstass var Philip och Annika. Det går inte att toppa det, säger Annika efter vigseln.


Fakta: Stockholms stadshus

Stockholms stadshus är beläget på Kungsholmens sydöstra udde.

Det började byggas 1911 och invigdes tolv år senare, på midsommarafton 1923.

Arkitekten Ragnar Österberg hade en vision om att skapa en högtidsbyggnad som representerade hela landet, vilket tydligt uttrycks genom riksvapnet Tre kronor på stadshustornets topp.

Rum och sekvenser utformades för att vara avsedda för ceremonier.

I dag fungerar stadshuset som säte för Stockholms stads förvaltning och ledning. Det är platsen där Stockholms kommunfullmäktige sammanträder och där borgarråden arbetar.

Stockholms stadshus har annars blivit mest känt för att vara platsen där Nobelfestligheterna äger rum varje år.

Källor: Stockholms stad och NE

Philip Vilhelmsson och Annika Rosbring träffades för tre år sedan när de sprang tillsammans i en löparklubb som kombinerar nytta med nöje och avslutar varje gemensam löprunda med en eller ett par öl på puben.

— Det var de två intressena som förenade oss, säger Annika och skrattar.

Sedan dess har de hunnit med att både flytta ihop och skaffa barn, men några storslagna planer på att gifta sig har de aldrig haft.

"Väldigt oromantiskt"

Men när Annika via sitt jobb på Stockholm stad fick reda på att kommunen i samband med stadshuset 100-årsdag på midsommarafton bjuder in 200 par att viga sig där, blev det som paret dittills bara pratat om på skoj verklighet.

Något frieri hanns aldrig med – det fanns bara ett begränsat antal platser och det gällde att vara snabb för att hinna knipa en av dem.

— Jag frågade Philip: “Skulle vi gifta oss, eller?” varpå han snabbt svarade: “Ja” och jag bokade en tid. Efter det var vi uppenbarligen förlovade. Det var väldigt oromantiskt, säger Annika.

Philip instämmer i att han inte behövde någon längre betänketid innan han svarade ja.

— Det lät som en kul grej. Jag har aldrig varit i stadshuset tidigare, säger han.

Klart på två minuter

Under den kärleksfulla dagen vigs paren i något av rummen Ovalen eller Kryssvalvet.

Philip och Annikas lott föll på Ovalen, ett rum prytt av gobelänger med anor från 1600-talet i stadshusets södra länga.

Det finns ingen tid att spilla när 200 par ska vigas inom loppet av tio timmar. Redan efter två minuter har Philip och Anna sagt ja och förklarats man och hustru.

Efter vigseln fotas de i Gyllene salen, med dess 18 miljoner väggutsmyckningar i guldmosaik som fond. Fotot blir inte bara ett minne för livet av deras stora dag, utan också deras bröllopsgåva från Stockholms stad.

Nedför Blå hallens trappa väntar deras nära och kära som inte medverkade under vigseln ivrigt på att få höja sina glas och skåla med det nygifta paret.

— Det var fantastiskt. Jag är jättelycklig, säger Filip.

— Jag kan bara instämma. Det går inte att toppa det, säger Annika och ler mot sin nyblivne make.

20 vigslar på två timmar

TT: Var ni nervösa?

— Inte under själva vigseln utan mer för allt runtomkring. Jag var nervös för att fastna i trafiken eller tappa mat på klänningen. När allting klaffade så var vi ganska lugna, säger Annika.

En av de tio vigselförrättare som tjänstgör under dagen är Ingela Edlund. Hon har precis svidat om till den blå vigselkappan och har 20 vigslar framför sig under sitt två timmar långa skift.

— För mig som vigselförrättare så är det ingen skillnad på en lördag i november när det ösregnar och midsommarafton. Alla par förtjänar sina fem minuter och att få ut det bästa av dem. Men det är klart att det är extra kul att de får fotas i Gyllene salen och mingla i Blå hallen efteråt. Dessutom har vi ju ett fantastiskt midsommarväder, säger hon.

Vigselförättare Ingela Edlund, som även är andre vice ordförande i LO, som vigde 20 av de 200 paren i Stockholms stadshus på midsommarafton.

TT: Hur gör du vigseln till ett speciellt ögonblick för alla par när det är så många som ska vigas under samma dag?

— Man får försöka tyda vilket känsloläge de befinner sig i när de kommer in; byta några ord precis innan, lugna dem som är nervösa, skämta med dem som är på gott humör. Sedan ta två, tre sekunder där man inte göra någonting utan bara tittar på dem, och därefter köra i gång, säger Ingela Edlund.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!