En person omkom och nio personer skadades när bergochdalbanan Jetline på Gröna Lund i Stockholm spårade ur på söndagen.
En person omkom och nio personer skadades när bergochdalbanan Jetline på Gröna Lund i Stockholm spårade ur på söndagen. - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Tre kvar på sjukhus efter olyckan på Gröna Lund – vårdas för allvarliga skador

Tre personer vårdas fortfarande på sjukhus med allvarliga skador efter olyckan på Gröna Lund i Stockholm i söndags, men deras läge har förbättrats, uppger Region Stockholm för TT på tisdagen.


Under måndagen fattade Statens haverikommission beslut om att inleda en utredning med anledning av olyckan, då bergochdalbanan Jetline delvis spårade ur.

En kvinna i 30-årsåldern omkom och nio personer skadades.

Avvikelse upptäckt

På kvällen medverkade myndighetens generaldirektör, John Ahlberk, i SVT:s Aktuellt och berättade att man under sin undersökning av olycksplatsen upptäckt en avvikelse i form av spår i banan som sannolikt har orsakats av urspårningen.

— Vi har följt banan bakåt från vagnarna för att försöka hitta den punkt där urspårningen började, säger John Ahlberk till TT på tisdagen.

Pågående undersökning av Jetline

Han konstaterade samtidigt att två av hjulseten, eller boggierna, på Jetlines främre vagn av okänd anledning har lossnat från sina infästningar i den bärarm som bär upp dem.

— De kommer vi i dag att ta med oss härifrån för vidare materialundersökningar, säger John Ahlberk.

Även tåget kommer att tas i beslag och undersökas, berättar han.

Utreds för flera brott

På måndagen meddelade Åklagarmyndigheten att en åklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har tagit över förundersökning.

"Initialt handlar det för vår del om att utreda brotten vållande till annans död, vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan och om någon eller några ska delges misstanke för de brotten", sade senior åklagare Christer B. Jarlås i en kommentar.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!