GW tror att det blir svårt att döma någon individ för olyckan på Gröna Lund.
GW tror att det blir svårt att döma någon individ för olyckan på Gröna Lund. - Foto: Stefan Jerrevång/TT & Fredrik Sandberg/TT

Så kommer utredningen kring olyckan på Grönan att sluta – enligt GW: "Räkna med..."

Under onsdagens sändning av Nyhetsmorgon berättade Leif GW Persson vad han tror kommer att hända i de utredningar som nu bedrivs efter olyckan på Gröna Lund.


Det var i söndags som olyckan i bergochdalbanan Jetline på Gröna Lund inträffade, något som Nyheter24 rapporterade om. Händelsen kom att kosta en kvinna livet, och skada nio därtill. 

Efter händelsen har flera besökare klivit fram i olika tidningar och vittnat om upplevda problem i attraktionen. Flera besökare ska bland annat ha vittnat om att man upplevt skakningar och att säkerhetsbyglarna inte suttit fast ordentligt. 

Leif GW Persson: "Har inte lett till..."

Nu bedrivs tre olika utredningar på separata håll, nämligen haverikommisionens, polisens och Gröna Lunds egen är redan i full gång. 

Under onsdagens sändning av Nyhetsmorgon i TV4 uttalade sig professorn och kriminologen Leif GW Persson om händelsen – och berättade var han tror skulden slutligen kommer att hamna. Han tror nämligen inte att polisens utredning, som rör grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara, kommer att leda till att någon individ fälls.

– Det ska länkas till att något som brustit i skötseln. Liknande olyckor som inträffat tidigare har inte lett till några fällande domar. Det är ansvarsfrågan som är haken i det hela, säger han i sändningen. 

Var det hela slutar är ännu ovisst, och om det blir några fällande domar återstår att se. Och enligt GW kommer det att ta tid innan man kommer fram till något över huvud taget. 

– Räkna med ett år. När man väl kommer fram till något så kommer det nog vara tekniskt fel, inget där man kan peka ut någon ansvarig för misskötsel.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!