För nästan 50 år sedan hade Nyckelpigan premiär på Gröna Lund.
För nästan 50 år sedan hade Nyckelpigan premiär på Gröna Lund. - Foto: Henrik Holmberg/Robin Bäckman/TT

Nyckelpigan har samma tillverkare som Jetline – så blir framtiden för Grönans barnfavorit

Gröna Lunds bergochdalbana Jetline lossnade delvis och resulterade i en 35-årig kvinnas död och flera allvarligt skadade. Åkattraktionen är producerad av företaget Zierer som även står bakom Nyckelpigan. Gröna Lund berättar för Nyheter24 vad som händer härnäst.


Tyska Zierer har tillverkat flera åkattraktioner hos både Gröna Lund och Liseberg. På Gröna Lund i Stockholm står de bakom bergochdalbanan Jetline samt Nyckelpigan.

Nyckelpigan riktar sig främst till yngre besökare och har ingen längdgräns för att få åka attraktionen. Den hade premiär 1975 medan Jetline introducerades först 1988.

Vi har sett att bergochdalbanan Nyckelpigan är gjord av samma tillverkare som Jetline. Vad händer med den framöver?  

– Nyckelpigan kommer att gå som vanligt. Det är en helt annan slags attraktion även om det är samma tillverkare. Vi installerade helt nya tåg på Nyckelpigan i år och gick igenom och servade hela banan förra året, skriver tillfälligt pressansvarig på Gröna Lund, Gabriella Granditsky, i ett mail till Nyheter24.

Här kan du läsa mer om olyckan i Jetline på Gröna Lund.

Nyckelpigan säkras som Jetline

Precis som systerbanan Jetline säkras Nyckelpigans passagerare med en metallbygel över benen. Många nya bergochdalbanor har dock byglar som går över axlarna och knäpps fast med en bältesanordning mellan benen. Gabriella Granditsky vill inte spekulera om ett sådant byte vore aktuellt utan inväntar myndigheternas utredning. 

Kan ni tänka er att använda tillverkaren Zierer i framtiden? 

– Säkerhet är vår viktigaste prioritering och vi inväntar utredningens slutsatser. Det är för tidigt att säga hur den här händelsen kommer påverka vår verksamhet framöver.

Hur ser ni över säkerheten kring framtida byggen av åkattraktioner? 

– Det är för tidigt att säga. Vi inväntar utredningens slutsatser, säger Gabriella Granditsky till Nyheter24.

Läs mer om alla bergochdalbanor som är tillverkade av Zierer här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!