En kvinna dog i en olycka med Jetline på Gröna Lund.
En kvinna dog i en olycka med Jetline på Gröna Lund. - Foto: Claudio Bresciani/Stefan Jerrevång/TT

Gröna Lund: Därför saknade Jetline säkerhetsbälte

Gröna Lunds olycksdrabbade Jetline saknade säkerhetsbälte, något som berg- och dalbanans två kopior haft. Nu svarar nöjesparken på varför bergochdalbanan endast hade bygel.


En kvinna dog och nio personer skadades i en olycka med bergochdalbanan Jetline på Gröna Lund i Stockholm. Åkattraktionen spårade ur i hög hastighet, och flera personer slungades till marken. 

Statens haverikommission som utreder olyckan har konstaterat att två av hjulseten på Jetlines främre vagn lossnat, men varför det skett är inte klarlagt. 

Enligt Gröna Lunds vd Jan Eriksson besiktades Jetline timmar före olyckan, vilket du kan läsa mer om här.

Dödsolycka med Jetline-kopia 

1986 inträffade en dödsolycka med en bergochdalbana i Kanada som liknar Jetline, där tre personer miste livet. Åkattraktionen var konstruerad av Anton Schwarzkopf, som också gjort Jetline. Även då föll hjulen av och människor kastades ur vagnarna sedan säkerhetsbygeln låsts upp. 

Bergochdalbanan togs i bruk igen ett år senare, men hade då fått ett säkerhetsbälte och ett nackskydd. 

Miljardärsyskonen äger Gröna Lund – nu bryter de tystnaden efter olyckan: "Stor sorg"

Jetline saknade säkerhetsbälten

Jetline hade tidigare en exakt kopia som hette Knightmare, men den togs ur bruk av Camelot Theme Park i Storbritannien 2012, när parken lades ner. Den hette från början Bavarian Mountain Railroad, och stod urpsrungligen på Portopialand i Kobe i Japan. 

Även Knightmare hade både säkerhetsbälte och bygel, medan Gröna Lunds Jetline enbart hade bygel. 

Varför hade Jetline inte säkerhetsbälten?

– Jetline har bedömts som säker för färd så som den var konstruerad på Gröna Lund. Vi skulle aldrig öppna en attraktion om vi inte var trygga med att den var säker, säger Gabriella Granditsky, tillfällig pressansvarig på Gröna Lund och fortsätter: 

– Vi låter externa besiktningsingenjörer gå igenom varje attraktion noggrant inför säsongsöppningen. Nu ska vi gå igenom och förstå vad det var som orsakade olyckan i Jetline.

Här kan du läsa fler artiklar om dödsolyckan med Jetline på Gröna Lund.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!