Att röka inomhus kan bli en dyr affär när det är dags att flytta.
Att röka inomhus kan bli en dyr affär när det är dags att flytta. - Foto: Gorm Kllestad/Henrik Montgomery/TT

Röker du inne? Det kan kosta dig 100 000 kronor

Hur mycket får man röka i sin lägenhet? Och vad kan hända den som röker för mycket? Nyheter24 reder ut vad som gäller för den som gillar att ta en cigg hemma.


Sedan 2019 är det förbjudet att röka på uteserveringar i Sverige och svenskarna blir allt mindre toleranta mot rökning, vilket även Hyresgästföreningen märker av. 

– Det har blivit vanligare och vanligare att hyresvärdar ställer upp ordningsregler om rökning inomhus, säger Johanna Lundmark, kommunikatör Hyresgästföreningen till Nyheter24. 

Men hur mycket får man egentligen röka i sin lägenhet?

– Det finns inget förbud i lagen mot att röka inomhus. Bor hyresgästen i ett allergihus gäller annat, säger Johanna Lundmark och fortsätter: 

– Men vi rekommenderar inte hyresgäster att bryta mot sådana ordningsvillkor. 

Röker du inne? Det kan stå dig dyrt.

Rökare fick böta 100 000 kronor

Den som röker mycket, kan trots att det inte finns något rökförbud, få betala höga böter.  

– Om man röker väldigt mycket inomhus kan det leda till nikotinskador i bostaden som du kan bli skyldig att betala för. Hyresvärdar ställer ofta ekonomiska krav vid utflytt om de anser att lägenheten är rök- eller nikotinskadad och sådana krav kan vara på stora belopp då det kan krävas mycket arbete för att åtgärda dessa typer av skador. 

Ett skräckexempel dök upp våren 2022, då en 58-årig man, som rökt inomhus i 20 år, krävdes på nära en halv miljon kronor. Efter att fallet tagits upp i tingsrätten hamnade notan till slut på 100 000 kronor, skriver Hem&Hyra.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!