Hissar kan komma att få körbud framöver.
Hissar kan komma att få körbud framöver. - Foto: Robin Haldert/TT och Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Därför riskerar hissar i Sverige att få körförbud framöver

Mobilnäten 2G och 3G kommer att stängas ner till förmån för 4G och 5G, vilket kan komma att påverka hissar runtom i Sverige.


Mobilnäten för 2G och 36 förväntas vara nerstängda i slutet av 2025 och i samband med denna avveckling kan samtal, sms, surfing och nödsamtal påverkas.

Även enheter såsom larm och robotgräsklippare kan påverkas.

— Jag tror att det är många som inte vet om att detta är på väg, säger Henric Jonsson, juridisk rådgivare på ECC Sverige, som är en del av Konsumentverkets upplysningstjänst, till TT.

Läs mer om att mobilnäten 2G och 3G stängs ner här.

Experten: "Inte ett stort renoveringsprojekt"

Carl Ståhle, digitaliseringsexpert på branschorganisationen Sveriges allmännytta, uttrycker även han en oro – men då för att mindre fastighetsägare inte ska uppdatera nödtelefoner, porttelefoner och dylikt i tid innan de äldre mobilnäten stängs ner.

– När de väl bestämmer sig är det inte ett stort renoveringsprojekt. Så man tänker kanske att det här är inte superakut. Jag är rädd att när alla de små fastighetsägarna kommer i gång finns det risk för komponentbrist eller att det inte finns tillräcklig personal för att utföra jobbet, säger han till Hem & Hyra.

Hissar kan få körförbud när mobilnäten stängs ner

Faktum är att hissar, vars nödtelefoner inte uppdaterats, kommer att få körförbud i samband med besiktning. I värsta fall uppstår problem innan besiktning, när någon försöker använda nödtelefonen som då inte fungerar.

– Det förekommer redan idag att hissar körs utan fungerande nödtelefon. Det är framför allt små fastighetsägare som ibland inte riktigt har koll på vem som har betalat abonnemanget och om det fortfarande fungerar. Vid något tillfälle var det några som hade använt kontantkort till nödtelefonen, och sen hade de inte fyllt på det, säger Carl Ståhle till Hem & Hyra.

Nu stänger gamla mobilnäten ner – så kontrollerar du din teknik

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!