Jan Eriksson är vd på Gröna Lund.
Jan Eriksson är vd på Gröna Lund. - Foto: Tim Aro/SvD/TT

Gröna Lunds svar på Lisebergs pik – efter dödsolyckan i Jetline: “Våra tåg är…”

Den olycksdrabbade bergochdalbanan Jetline på Gröna Lund är tillverkad av företaget Zierer, som även ligger bakom Liserbergbanan på den konkurrerande nöjesparken. Nu kommenterar Gröna Lunds vd Jan Eriksson uttalandet från Liseberg.


En kvinna i 35-årsåldern är död och nio personer skadades efter att bergochdalbanan Jetline delvis spårade ur. Den tragiska olyckan skedde under midsommarhelgen på Gröna Lund, och parken öppnade återigen på onsdagen. 

Här kan du läsa om vad besökarna kände när Gröna Lund öppnade igen. 

Lisebergbanan är gjord av samma tillverkare som Jetline på Gröna Lund

Bergochdalbanan Jetline är tillverkad av det tyska företaget Zierer, som också ligger bakom barnfavoriten Nyckelpigan på Gröna Lund. Företaget har även tillverkat Lisebergs attraktioner Rabalder och Lisebergbanan. 

Efter olyckan valde Liseberg att fortsatt hålla öppet i Lisebergbanan, som är gjord av samma tillverkare som Jetline. Under en dag var Lisebergbanan dock avstängd på grund av tekniskt underhåll, men det här ska inte ha haft något att göra med Jetline-olyckan. 

Lisebergbanan hålls öppen – efter olyckan i Jetline på Gröna Lund

Liseberg har tidigare sagt att de inte anser det nödvändigt att stänga banan, bland annat eftersom de köpte in nya tåg till attraktionen 2018. 

I en intervju med TT kort efter olyckan poängterade Lisebergs vd Andreas Andersen även en viss skillnad mellan deras och Gröna Lunds åkattraktioner. 

– Vi kör alltså med fem år gamla tåg och inte med 35 år gamla tåg som på Gröna Lund. Det gör att den tekniska bedömningen är ganska annorlunda, sa Andreas Andersen till TT.

Gröna Lunds åtgärder för att kunna öppna igen – tio dagar efter dödsolyckan i Jetline

Gröna Lunds vd Jan Eriksson svarar på Lisebergs pik om vagnarna

I samband med öppningen av nöjesparken Gröna Lund kommenterar Gröna Lunds vd Jan Eriksson piken från Lisebergs, angående vagnarna. 

Vad tänker du om Lisebergs uttalande? 

– Jag kan inte uttala mig om statusen på Lisebergs vagnar utan jag kan ju bara prata för vår park. Där är våra tåg under ständigt underhållsarbete och vi tar hand om våra tåg. Utredningen får visa vad som har gått snett, säger Jan Eriksson till Nyheter24. 

Jan Eriksson kan inte svara på vad exakt status i utredningen är just nu, utan det ligger på haverikommissionens bord. 

– De har fått med sig det material de behöver från oss. Både i form av loggböcker och annat men också själva tåget och de delar som släpptes från Jetline. Det ligger nu i haverikommissionens händer. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!