Filip Pelas följs av hundratusentals i sociala medier
Filip Pelas följs av hundratusentals i sociala medier - Foto: Instagram/filippelas

Polisen Filip Pelas delar högerpopulistisk artikel på Instagram

Polisen Filip Pelas har delat en artikel från den högerpopulistiska och kritiserade nyhetssajten Samnytt på sin Instagram, men duckar att besvara Nyheter24:s frågor.


Inför sina 50 000 följare på Instagram och strax under 300 000 följare på Tiktok delar polisen Filip Pelas med sig av allt ifrån sketcher till allvarliga inlägg i sociala medier – ofta iklädd polisuniform. 

I våras kritiserades han efter att ha lagt upp en video med epadunkstjärnan Fröken Snusk, där han ställde henne frågor som “brandman eller polis?”, “hårt eller mjukt” och “tonårig pojke eller 50-årig gubbe?” – efter en sekvens där de båda låg i samma säng.

I en kommentar till Nyheter24 kallade Pelas kritiken för "överspelad" och "inte så utbredd".

– Jag har hållit på med sketcher och film i över 10 år, långt innan jag blev polis. Det är vad jag gör på min fritid som privatperson.

Polisen Filip Pelas kritiseras efter sexsketch med Fröken Snusk: “Hårt eller mjukt?”

Filip Pelas delar artikel från högersajten Samnytt

Under torsdagskvällen la Filip Pelas ut en bild på Instagramstory om mordförsöket på 10-åriga Luna i Skellefteå, som inträffade i juli 2022. I inlägget delar han en artikel från den högerpopulistiska nyhetssajten Samnytt som publicerades i december förra året.

Artikeln handlar om varför den nu dömda 15-åringen får stanna i Sverige, och i den förekommer både namn och bild på tonårspojken. 

"9-åriga Luna var på väg hem från skolan. En gärningsman våldtar & mördar nästan Luna som fick bestående hjärnskador och sitter i rullstol. Hon är i behov av assistans dygnet runt. Gärningsmannen får stanna i Sverige & Luna får leva med konsekvenserna", skriver Pelas i inlägget.

Foto: Instagram/filippelas

Polisens svar: "Styr inte våra medarbetare"

Den högerpopulistiska sajten Samnytt är en efterföljare av bloggen Avpixlat, grundad av SD-politikern Kent Ekeroth och Föreningen för sverigevänliga intressen. Sajten säger sig specialbevaka ”områden där etablissemangsmedia uppvisar underlåtenhetsförsyndelser".

När Nyheter24 kontaktar Polisen i region Stockholm om lämpligheten i att en polisanställd delar innehåll från en sajt som Samnytt, säger de att man gör stor skillnad på innehåll som delas privat och offentligt.

– Varje enskild medarbetare hos polisen omfattas av yttrandefrihet, och har rätt att på sina privata konton dela det de vill, det är viktigt att poängtera. Polismyndigheten har ingen uppfattning om vad enskilda medarbetare gör på sina privata konton, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på Polisen och fortsätter:

– Sen kan ju det i vissa fall säkert vara olämpligt och olagligt, och då tittar vi på det. Men generellt styr ju inte vi vad våra medarbetare gör på sina privata konton.

"Förs en diskussion mellan medarbetaren och chefen"

Tycker du att det förändrar något att han gör mycket innehåll på sina sociala medier, som har stor räckvidd, i sin polisuniform och promotor sig som polis?

– Jag känner inte alls till det här inlägget du pratar om. Men det är ju viktigt att allmänheten känner till att det polisanställda gör på sina privata konton, det har myndigheten ingen uppfattning om. Däremot, vad man gör på officiella konton, det är väldigt viktigt och där finns ett regelverk. 

Han ligger ut nästintill bara innehåll i polisuniform, så även om det är hans privata konto kan han uppfattas som polis som avsändare. Men du menar alltså att det inte spelar någon roll?

– I de fall det är otydligt, där man använder myndigheten, så förs en diskussion mellan den enskilda medarbetaren och chefen om vad som är lämpligt. Den diskussionen förs ju hela tiden, säger Skagerlind till Nyheter24.

Efter intervjun har Nyheter24 skickat inlägget i fråga till en presstalesperson på Polisen, som vid publicering inte återkommit med någon ytterligare kommentar. Vi har sökt Filip Pelas vid flera tillfällen under fredagen, som valt att inte kommentera.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!