Herr Kantarell väntar redan i skogen. Arkivbild.
Herr Kantarell väntar redan i skogen. Arkivbild. - Foto: Martina Holmberg / TT

Svampsäsongen igång tack vare det dåliga vädret

En varm och torr försommar har bytts ut mot regn eller skurar i åtminstone delar av landet. Både kantareller och soppar har redan börjat dyka upp i markerna, tipsar svampexperten Michael Krikorev.


Fakta: Råd till svampplockare

Svamp bör behandlas som en ömtålig färskvara, jämförbar med skaldjur. Det är mycket vanligare att bli sjuk av dåliga exemplar av ätliga arter än att verkligen bli svampförgiftad.

Plocka bara svampar som du säkert känner igen som ätliga. Undvik gamla tumregler om giftiga och ätliga svampar.

Ta bara svamp som känns fast och frisk.

Plocka aldrig svamp i plastpåse. Det utvecklas lätt bakterier i denna täta miljö.

Skär bort allt som är insektsangripet ("maskätet").

Rensa bort allt skräp och tillaga svampen samma dag.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

En tur till svampskogen i stället för stranden kan vara ett alternativ för den semesterlediga i juli. Det ostadiga vädret gör att svampsäsongen kommit i gång i delar av landet.

— Kantareller och lite soppar har börjat dyka upp, ofta är störst chans där det kommit mest regn. Finluden stensopp är ju en delikatess som är släkt med karljohan och dyker upp nu i juni, juli. Den växer med lövträd som ek, bok och hassel och finns bara i södra Sverige, säger Michael Krikorev vid Sveriges lantbruksuniversitet.

— Också kremlor och annat dyker upp men där måste man vara lite mer kunnig om man ska plocka dem, tillägger han.

Plocka på tomten

Redan nu får Michael Krikorov många frågor kring svamp. Och det är inte bara kantarellerna som lockar.

— Det kommer in många frågor om nejlikbroskskivling som växer i gräsmattor och villaträdgårdar. Det är en matsvamp vilket många inte känner till. Så om man inte orkar ge sig ut i skogen kan man plocka matsvamp på sin tomt.

Högsäsongen för svamp generellt är augusti–september, beroende på var i landet man befinner sig. På Gotland och i Skåne kan säsongen sträcka sig in i oktober.

Enormt uppsving

Michael Krikorev har sett ett kraftigt ökat intresse för svampplockning.

— Intresset har ökat stort sedan börjat av 1990-talet, då var det helt ute att hålla på med svamp. De senaste tio åren har intresset ökat enormt, jättemånga är ute och plockar åtminstone någon gång per år.

Uppsvinget märks på sociala medier, med många olika grupper där vissa har högre kvalitet än andra. Michael Krikorevs tips är att jämföra information från nätet med nya svampböcker som innehåller aktuell information.

När förgiftningar sker är det ofta bland turister eller människor som flyttat hit och tagit med sig sina svampkunskaper hemifrån, vilket är farligt att göra, påpekar han.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!