Kräftskivan är en årlig tradition hos många svenskar.
Kräftskivan är en årlig tradition hos många svenskar. - Foto: Anders Wiklund/TT & Björn Lindgren/TT

Då bör du anordna kräftskivan – och här är anledningen

Kräftsäsongen är snart här och det innebär att de svenska trädgårdarna kommer prydas av långbord och roliga hattar. Men när ska man egentligen anordna kräftskivan, och varför just då? Det har Nyheter24 tagit reda på.


En av de mest traditionella tiderna på året är när augusti är i antågande och kräftskivan närmar sig. Då plockas kokta kräftor, hattar, västerbottenpaj och kanske en och annan nubbe fram på långborden. 

Under sensommaren i augusti och september brukar traditionellt sett kräftskivorna anordnas.

Men frågan är: Vilket datum ska man egentligen anordna kräftskivan och varför just då? 

Då bör du anordna kräftskivan

Sedan någon gång runt 1500-talet har kräftan fungerat som mat under festligheter, framför allt för kungligheter. Men numera tillåts hela befolkningen avnjuta de salta gottigheterna. 

Kräftpremiären utgår primärt från den sjunde augusti med anledning av att det traditionella kräftfisket startar just då. Så om du vill ha färska kräftor som är nyfångade, då är det runt detta datumet du ska duka fram och bjuda in gästerna. Dock är det inte helt ovanligt att anordna kräftskivan någon gång mellan augusti och fram till slutet av september.

Även om sommaren, tekniskt sett, börjar avta i augusti så finns det fortfarande tillräckligt med värme och dagsljus för att ha en utomhusfest, vilket kräftskivor ofta brukar vara förknippade med. 

Slutligen bidrar ett element av kulturell tradition och gemenskap och då blir augusti en idealisk månad för kräftskivor. Det är en tidpunkt då människor kan komma samman och fira sommarens slut och inleda höstsäsongen på ett roligt och festligt sätt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!