Fler söker sjukvård på sommaren på grund av ormbett.
Fler söker sjukvård på sommaren på grund av ormbett. - Foto: Cornelius Poppe

Det här söker vuxna och barn vård för på sommaren: ”Ökning med 900 procent”

Under sommarmånaderna befinner sig de flesta utomhus. Men det medför en risk för att bli ormbiten – något som allt fler nu söker vård för, enligt Martin Norberg som jobbar på Södersjukhuset.


Under semestertider vill de flesta vara utomhus och njuta av det härliga sommarvädret. Men det finns en förhöjd risk med att befinna sig utomhus, något som märks av tydligt i år. 

Ökning med 900 procent – på sommaren

I en intervju med TV4:s Nyhetsmorgon berättar Martin Norberg, läkare på akutmottagningen på Södersjukhuset, vad det är man bör se upp med under de varma sommarmånaderna, då belastningen på sjukvården blir hög. 

Enligt Norberg har nämligen sökorsaken till akutsjukvården för ormbett ökat med 900 procent. 

– Det är tydligt att både hos barn och vuxna är det ormbett som ökar. Omkring 300 patienter per år i Sverige. Ormbett kan bli farliga, det är väldigt få som dör i Sverige men det är för att sjukvården fungerar bra med motgifter. 

Han är samtidigt tydlig i sitt budskap kring vad man ska göra om man har oturen att få ett ormbett.

– Blir man biten av en orm ska man åka till sjukhus, säger han.

Har man dock inga symtom eller vet med sig att man har blivit ormbiten bör man dock inte söka upp en akutmottagning då det inte är helt ovanligt att människor söker sig dit i tron om att de blivit bitna, men så är inte alltid fallet, förklarar han.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!