Det är poppis med loppis.
Det är poppis med loppis. - Foto: Robert Henriksson/Tomas Oneborg/SvD/TT

Plaggen du måste köpa på loppisen: "En bråkdel av pengarna"

Sommarens loppisar har blivit omåttligt populära. Men hur gör du de bästa loppisfynden? Nyheter24 guidar dig i vilka plagg och material du ska hålla utkik efter för att göra de bästa kapen.


Loppmarknaderna blomstrar och har varit välbesökta av svenskarna genom åren. Det finns riktiga fynd att göra och du kan spara stora summor om du vet vad du ska kolla efter.

Impulsköp på loppis kan bli dyrt

Paulina Rydén undervisar på Stockholms universitet och forskar om hållbarhet inom modeindustrin. Hon har ett annorlunda råd till alla som vill handla second hand.

– Personligen kan jag anse att det är bra att fynda mer unika klädesplagg som är svåra att hitta liknande varianter av. Du kommer att vara mer rädd om dem av den anledningen, säger hon till Nyheter24.

Hon säger att det är viktigt att undvika impulsköp.

– För att röra oss mot ett mer hållbart samhälle måste vi minska vår slit- och slängmentalitet och istället konsumera de produkter vi faktiskt använder. Detta gäller second hand också.

Det är lätt att tänka att man gör en bra insats för miljön när man handlar på loppis eller i en second hand-butik, men det är viktigt att inte fastna i fällan av att köpa saker som sällan kommer till användning.

Leta efter ull och siden på loppisen

Bra saker att fynda second hand enligt Paulina Rydén är produkter av god kvalitet som har en bra möjlighet för en lång livstid. Det går att fynda billiga plagg som är värda att investera i.

– För plånbokens skull är det bra att fynda produkter gjorda av dyrare material som till exempel ull eller siden, dessa kan man ha tur att hitta till en bråkdel av pengarna second hand, säger Paulina Rydén.

Materialen ull och siden är naturmaterial som håller länge om du tar hand om dem väl. Ull bevarar värme bra och passar bra i vårt kyligare klimat. Ull har dessutom självrengörande egenskaper och mår bra av att vädras mellan användningar istället för att tvättas för ofta.

Ull är värt att hålla utkik efter på loppisen. Illustration: Nyheter24

Om du planerar att köpa ett ullplagg kan det vara en god idé att prova plagget innan. Vissa kan vara känsliga mot materialet och uppleva att ullplagget sticks. Om det är en ulltröja som sticks finns lösningen att bära ett annat material mellan tröjan och kroppen.

Därför ska du leta efter siden – på loppisen

Ett sådant material som går att bära närmast kroppen är siden. Det är ett mångsidigt tyg som både kan svalka och bevara värme. Dessutom är materialet väldigt slätt och sticks inte mot kroppen som en del ullfibrer kan. Silkesfibern är även extremt stark men själva materialet i sig kan lätt rispas om man inte är försiktig.

Äkta siden är behagligt att bära året om, men se upp för syntetsiden. Illustration: Nyheter24

Något positivt med siden och ull är att de inte drar till sig dofter, så titta efter tvättrådsetiketten så du vet att du får äkta vara. Det finns många material som är liknar till utseendet men har andra egenskaper än naturfibrerna.

Smarta knepen: Så gör du för att fynda på loppisen

Hitta gamla klassiker på loppisen

En enkel tumregel är följa är att de tidlösa plaggen är bra fynd. En klassisk trenchcoat eller vit bomullsskjorta är plagg som aldrig kommer att kännas omoderna. Viktigt är dock att kolla så de inte har väldigt ingrodda svettfläckar, då de kan vara svåra att bli av med. Om det är en trenchcoat som behöver kemtvättas kan det kosta mer än du får.

Paulina Rydén säger att det är viktigt att tänka på lukter när man handlar second hand, eftersom att vissa lukter inte försvinner från plaggen.

– Vissa lukter har bitit sig fast för hårt i plagget för att försvinna, säger hon till Nyheter24.

En tidlös trenchcoat från 1910 känns lika tidlös i dag. Foto: Stella Pictures
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!