30 000 hyresgäster i Malmö har fått dubbla hyreshöjningar under 2023, skriver Hem & hyra.
30 000 hyresgäster i Malmö har fått dubbla hyreshöjningar under 2023, skriver Hem & hyra. - Foto: Robin Bäckman/TT & Jessica Gow/TT

Hyresvärdarnas hot – betala högre hyra eller hamna i hyresnämnden: "Upprörande"

30 000 hyresgäster fördelat på flera bostadsbolag i Malmö har haft ett minst sagt tufft halvår sedan 2023 inleddes. Flera hyreshöjningar har skickats ut och om hyresgästerna inte accepterar höjningarna kan det prövas i hyresnämnden.


Inledningen på 2023 kunde ha blivit bättre för de tusentals hyresgäster i Malmö som fick ett dystert besked. Hyresgästerna i Sveriges tredje största stad fick landets högsta hyreshöjning på hela fem procent, skriver Hem & hyra. 

Hyresvärdarna kom med ett tydlig besked i inledningen på året: 30 000 hyresgäster tvingades betala ett påslag på hyran, annars skulle de hamna i hyresnämnden. 

Hyresgästernas skyhöga månadshyra – tvingades betala över 400 000 kronor

Nästa kalldusch för hyresgästerna: Ännu en höjning

I mars månad kom nästa kalldusch för flera av bostadsjättarnas hyresgäster. Sex hyresbolag var inte nöjda med den höjning som genomförts och krävde istället ytterligare en hyreshöjning, då på 1,75 procent. Dock skulle Hyresgästföreningen komma att säga nej, vilket i sin tur fick värdarna att skicka ut ett så kallat ”erbjudande” om hyreshöjningen. 

I brevet som skickades ut framgick det att man ”i ett första skede” inte skulle komma att bli uppsagd från sin bostad.

– Vad kan hända i ett andra skede? Jag tycker det känns hotfullt, berättade en av alla de hyresgäster som fick ”erbjudandet” för Hem & hyra.

Hyresgäster vägrade sortera sitt avfall: Då installerades kameror för 490 000 

Kan komma att prövas i hyresnämnden

För någon vecka sedan kom hyresvärdarna att skicka ännu ett brev till sina hyresgäster som inte accepterat det extra påslaget på hyran. Där framgick det att om man inte betalar den gamla hyran som förhandlats fram kommer ärendet prövas i hyresnämnden.

Till Hem & hyra berättar Hyresgästföreningen i Malmös kampanjansvarige, Joel Nordström, att det inte handlar om något annat än rena hotbrev.

– Det är minst sagt upprörande. I slutna rum kanske jag till och med använder andra ord. Det här är ett sätt att skrämma folk och inte hur en seriös hyresvärd agerar. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!