Flera hyresgäster i Åsvång i Skåne betalade tusentals kronor mer i hyra än vad som var överenskommet.
Flera hyresgäster i Åsvång i Skåne betalade tusentals kronor mer i hyra än vad som var överenskommet. - Foto: Fredrik Sandberg/Johan Nilsson/TT

Hyresgästernas skyhöga månadshyra – tvingades betala över 400 000 kronor

Hyresgästerna betalade nästan dubbla sin egentliga månadshyra vilket ledde till en chockerande totalsumma. Nu har de äntligen fått tillbaka sina pengar, efter att ha tvingats hota hyresvärden med tvångsförsäljning.


Det var i slutet av juni som de sista hyresgästerna fick tillbaka pengarna de hade betalat för mycket i hyra med. Skulden är nu reglerad i en tvist som pågick sedan tre år tillbaka.

Allt började med när Hyresgästföreningen besökte en fastighet i Nyvång utanför Åstorp i Skåne. De var där för att inspektera brister men upptäckte även att hyrorna var mycket högre än vad det stod på papper, skriver Hem och Hyra.

Struntade i att förhandla om hyrorna – satte egna priser istället

Fastigheten har en så kallad förhandlingsordning. Det innebär att hyrorna ska sättas efter förhandlingar mellan fastighetsägaren och Hyresgästföreningen, som ska representera hyresgästerna.

Men det hade inte hållits några förhandlingar på flera år. Istället för att regelbundet förhandla om hyrorna, satte hyresvärdarna sina egna prislappar på hyrorna som i vissa fall var nästan dubbelt så höga som det överenskomna beloppet.

En hyresgäst skulle betala 11 000 kronor i hyra istället för de 6 179 kronor som den senaste förhandlade månadshyran egentligen låg på. Hyresvärdarna hade alltså nästan dubblat hyran.

Hyresvärdarna hotades med utmätning

Tidigare i år fick hyresgästen tillbaka de sista kronorna som hyresvärdarna var skyldig honom, men det var inte ett lätt jobb. Han behövde göra ett utmätningshot för att värdparet skulle ta hinten och betala ut pengarna som de dömts till att göra.

Den ena hyresvärden ägde även ett annat hus i Åstorp, vilket hon riskerade att bli av med, säger en ansvarig person på Kronofogdemyndigheten till Hem och Hyra.

Men det var ingen som bodde i det huset. Enligt Kronofogden ska åtgärderna göra så lite skada som möjligt samtidigt som de som kräver pengar tillbaka ska få det.

Skyllde bostädernas brister på hyresgästerna

En annan hyresgäst som hade betalat för mycket var inte heller nöjd med renoveringen som gjordes på hyresnämndens beslut.

Till Hem och Hyra säger hyresgästen att renoveringen hade gjorts med gamla grejer. I dag har han flyttat ut i från fastigheten i Nyvång till vad i dag är, enligt honom, ett mycket bättre boende.

Trots att flera andra hyresgäster håller med om att renoveringen gjorts dåligt, så skyller värdparet på att de är de boende som orsakat eventuella skadorna på egen hand.

Hyresvärdarna försökte vräka en hyresgäst mer än en gång, men utan att lyckas. Hyresgästen säger att han inte är orolig då han kan ta ärendet vidare till hyresnämnden med Hyresgästföreningen.

Den ena hyresvärden säger till Hem och Hyra att hon är beredd att pröva uppsägningen juridiskt och kommer ta med bilder och dokumentation till prövningen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!