En brandbil kontrollerar det eldhärjade Rhodos.
En brandbil kontrollerar det eldhärjade Rhodos. - Foto: Lefteris Damianidis/AP

Bränder härjar på Korfu – turister evakueras

De kraftiga bränderna i den grekiska övärlden fortsätter. Under söndagskvällen kom nästa evakueringsorder – den här gången av ön Korfu där bränderna nu rasar i minst 18 områden.


Bara timmar efter evakueringen av tusentals människor på Rhodos beordrades bosatta och turister på ön Korfu att sätta sig i säkerhet.

Bränderna på Korfu utbröt på flera platser under söndagen. På eftermiddagen kom order att evakuera minst 18 platser på ön eftersom de kraftiga bränderna spred sig snabbt och skoningslöst, rapporterar Evening Standard.

Enligt de senaste rapporterna sprider sig bränderna sydöst över ett stort område och privata båtar fanns på plats för att plocka upp evakuerade

Tusentals evakuerade

Under natten till söndagen kämpade hundratals brandmän med att få kontroll över 82 bränder över hela Grekland, som drabbats svårt av extremhetta den senaste tiden. 64 av bränderna startade under söndagen som beräknas ha varit den hetaste dagen i sommar, med temperaturer på 45 grader på flera håll.

19 000 personer hade under söndagen evakuerats från Rhodos som drabbats hårdast av bränderna som nu pågått under snart en vecka.

Det är den största evakueringen på grund av bränder i landets historia.

EU-länder bistår

Över 450 brandmän och sju flygplan har skickats från andra EU-länder för att bistå Grekland och EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, lovade på söndagskvällen att fortsätta hjälpa landet.

"Jag ringde grekiska premiärministern Kyriakos Mitsotakis för att uttrycka vårt fulla stöd till Grekland, som nu drabbats av fruktansvärda skogsbränder och en kraftig värmebölja på grund av klimatförändringar. Grekland hanterar situationen professionellt genom att tryggt evakuera tusentals turister och kan alltid räkna med europeisk solidaritet", twittrade Ursula von der Leyen.

Nästa vecka väntas temperaturerna sjunka något och stanna under 40-gradersstrecket. Förhoppningen är att det ska ge lite lindring och göra det lättare att stoppa brändernas framfart.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!