En man åtalades för att ha läxat upp pojkarna i grannskapet.
En man åtalades för att ha läxat upp pojkarna i grannskapet. - Foto: Pixabay/Thord Nilsson/TT

Tröttnade på grannbarnens bus – åtalades för misshandel och ofredande

Några pojkar ville reta upp kvarterets "surgubbe". De åkte till hans bostad och bankade på dörren för att sedan försvinna när mannen öppnade. Men till slut fick han nog av pojkarnas ständiga bus och gav sig efter dem.


Det var i Älvsbyn som en 67-årig man under en längre tid blev utsatt för bus från barn i grannskapet. Pojkarna kom ofta och bankade på mannens lägenhetsdörr för att sedan försvinna när dörren väl öppnades. Busungarna tyckte att det var roligt att reta upp kvarterets "surgubbe".

Men det ständiga buset gjorde att mannen till slut fick nog, skriver Hem & hyra.

Gav sig efter busungarna

När de tre barnen bankade på hans dörr och cyklade iväg så bestämde sig 67-åringen för att ge sig efter dem. Pojkarna såg inte att mannen kom efter dem och när de stannade sina cyklar några hundra meter från hans hem så överraskade han dem bakifrån.

Enligt 67-åringen ska han då ha tagit tag i en av pojkarna när han skulle konfrontera dem och "gjorde en kraftig markering med knuten näve" mot pojkens axel. När en av de andra barnen försökt ta sig därifrån på cykel så tog mannen tag i hans arm, vilket resulterade i att pojken ramlade omkull.

Enligt barnen ska mannen ha slagit med knytnäven mot en av pojkarnas axel och knuffat en annan mot en vägg.

Slaget mot pojkens axel ska ha orsakat ett blåmärke, vilket inte dokumenterades och därför inte kunde användas som bevis.

Tingsrätten står på 67-åringens sida

Luleå tingsrätt anser inte att mannens fysiska handling var av "särskilt allvarlig karaktär" för att det ska kunna klassas som misshandel, vilket åklagaren hävdade i stämningsansökan. Inga skador på barnen hade heller dokumenterats.

Tingsrätten bedömde att mannen hade agerat inom rimliga ramar och att handlingarna därför inte klassas som hänsynslösa.

67-åringen friades från både ofredande och misshandel samt slapp betala ett skadestånd på 5 650 kronor för värk, sveda och kränkning.

Fallet prövades i hovrätten

Den friande domen överklagades till Hovrätten för övre Norrland i Umeå, där fallet prövades och slutsatsen var densamma som i tingsrätten. Knytnäven mot axeln ansågs inte räknas som misshandel och barnen ansågs inte ha blivit kränkta på ett sätt som kan klassas som ofredande.

Hovrätten anser att 67-åringens konfrontation kan ha upplevts som obehaglig för barnen, men att det var en konsekvens för deras ständiga bus.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!