Stanken var så stark att lägenhetsgrannarna nästan kräktes. Bilderna är genrebilder.
Stanken var så stark att lägenhetsgrannarna nästan kräktes. Bilderna är genrebilder. - Foto: Mark Earthy/Leif R Jansson/TT

Stanken av kattkiss fick grannarna att nästan kräkas – 79-årig kvinna tvingas flytta

Grannarna klagade i flera år på stanken av katturin från kvinnans lägenhet. Lukten var så illa att grannar blev illamående och kunde inte gå ut i trapphuset utan att hålla för näsan. I 30 års tid har hyresgästen haft upp till 20 katter i sitt hem.


Hyresgästen hade under en tid ett tjugotal katter i sin bostad i Mönsterås. Lukten av kattkiss från hennes lägenhet var så stark att den spred sig ut i trapphuset, vilket gjorde grannarna illamående.

En bekant till kvinnan hade vid ett tillfälle hjälpt till att avlasta mängden katter hos henne genom att hämta tio kattungar från bostaden, skriver Hem & Hyra.

Grannarna klagade i flera år

Enligt andra hyresgäster i lägenhetshuset har lukten av kiss stört i åtminstone tio år. Hem & hyra skriver att en av grannarna tvingas hålla för näsan när han går ut i trapphuset och kan inte ha sin balkongdörr öppen då stanken från kvinnans lägenhet sprider sig till hans.

Enligt andra hyresgäster i huset har luktstörningarna pågått i minst tio år. En granne som bor ovanför kvinnan uppger att han måste hålla för näsan när han går ut ur sin lägenhet, och inte kan ha balkongdörren öppen utan att stanken av urin letar sig in i hans.

En annan granne säger att hon nästan kräks varje så fort hon är i trapphuset, särskilt när kvinnan med katterna öppnat sin dörr.

Hyrsvärden har försökt städa rent trapphuset flera gånger, men lukten har trots det stannat kvar. 

Hyresgästen nekar luktstörningen

När en ventilationskontroll gjordes visade det sig att den snart 80-åriga kvinnan inte hade sett efter sin bostad särskilt bra. Bland annat var köksfläkten väldigt smutsig, enligt hyresvärden.

Efter åratal av klagomål från grannar blev kvinnan till slut uppsagd från sin bostad. Ärendet har avgjorts i hyresnämnden.

80-åringen nekar till att hon har stört sina grannar med dålig lukt eller tagit illa hand om sin bostad. Hennes lägenhet har städats och kvinnan har nu bara en katt hos sig.

Tvingas flytta på grund av stanken

Enligt hyresnämnden kommer det fortfarande en stank av kattkiss från hyresgästens lägenhet när hon öppnar dörren. Därför anses hon fortfarande störa grannarna med dålig lukt.

Kvinnan har bott i sin lägenhet i 30 år men måste nu flytta. Hon har till september 2023 på sig att lämna sin hyresbostad.

Hyresvärdarnas hot – betala högre hyra eller hamna i hyresnämnden: "Upprörande"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!