Den giftiga växten sprängört kan växa vid badplatser.
Sprängört kan växa vid badplatser. - Foto: Amdb73, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons och Fredrik Sandberg/TT

Se upp för växten med dödligt gift – finns vid svenska badplatser: "Livsfara"

Allt som är grönt är inte skönt. Sprängört är en av de giftigaste växterna som finns i Sverige, och kan innebära stor fara att förtära.
– Den innehåller ett potent nervgift, förklarar Robert Strömvall, apotekare på Giftinformationscentralen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Friluftsliv, grönska, sol och bad är en självklar del av sommaren, och i Sverige är vi relativt förskonade när det kommer till giftiga djur och växter. Men det finns faktiskt vissa växter som du bör vara lite extra uppmärksam på, även på svensk mark. En av de mest giftiga arterna i landet är sprängörten (Cicuta virosa), som till utseendet påminner om den betydligt mindre farliga växten hundkäx. 

Växten sprängört – en av de mest giftiga arterna i Sverige 

Sprängört har bland annat upptäckts på ett flertal badplatser, och finns i nästan hela landet men är sällsynt i de norra delarna, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt

Sprängörten växer nämligen i näringsrik miljö vid sjöstränder, vattendrag och diken, förklarar Robert Strömvall, apotekare på Giftinformationscentralen, för Nyheter24

– Sprängört är en av våra allra giftigaste växter och innehåller ett potent nervgift som kan innebära livsfara vid förtäring. Giftverkan sker genom att ge kraftig salivavsöndring, kräkningar, magsmärtor och i allvarliga fall ihållande kramper, medvetslöshet och andningsförlamning, säger Strömvall. 

Därför bör du bränna vissa växter i din trädgård – förstör biologisk mångfald

Så ska du göra om du kommer i kontakt med växten sprängört

Även små mängder av giftet kan ge allvarlig förgiftning och förtäring kan innebära fara för ditt liv, skriver Giftinformationscentralen på sin webbplats. Giftet tränger däremot inte genom huden vid beröring. 

– Att endast beröra växten medför inte någon risk för förgiftning. Har växten hanterats så att växtsaft kommit på huden rekommenderas att exponerad hud tvättas av, förklarar Robert Strömvall och fortsätter: 

– Om man råkar få i sig delar av växten bör man omedelbart bege sig till sjukhus. Ring 112, begär giftinformation.

Det ska du INTE göra med dina krukväxter när du reser bort – kan börja brinna

/
stats