Nyheter24 berättar vad du ska göra med dina invasiva växter
Nyheter24 berättar vad du ska göra med dina invasiva växter - Foto: Petra Lindell/TT/NTB

Därför bör du bränna vissa växter i din trädgård – förstör den biologiska mångfalden

Har du en invasiv växt i din trädgård? Då bör du ta bort den omgående, den skadar de svenska ekosystemen. Här berättar Nyheter24 hur du tar hand om de invasiva arterna på bästa möjliga sätt.


Har du en trädgård med massa växtlighet och blommor? Visste du att vissa av växterna kan vara invasiva arter och måste brännas?

I Sverige i dag finns det en hel del invasiva arter, som egentligen inte hör hemma här. Som privatperson måste man vara med och stoppa spridningen av dessa främmande arter, skriver Naturvårdsverket.

Invasiva arter måste brännas

Den som har en invasiv växt i sin trädgård bör hålla sig uppdaterad med de senaste instruktionerna om hur man ska hantera dessa växter och bekämpa de som inte hör hemma här.

Stockholm Vatten och Avfall har lagt ut ett inlägg på Facebook med instruktioner på hur man tar hand om sina invasiva växter på bästa sätt. 

Så tar du hand om dina invasiva växter

1. Lägg växterna i en soppåse

Lägg alla växtdelar i en soppåse. Det här gör man för att de inte ska sprida sig vidare ut i naturen och förstöra fler områden.

2. Lämna växterna på närmsta återvinningscentral

Är det en liten mängd växter räcker det att lägga dem tillsammans med vanliga sopor. Annars ska växterna slängas i brännbart på närmaste återvinningscentral.

3. Kontakta personalen på din återvinningscentral

Kontakta personalen på din återvinningscentral och förklara varför du slänger sopsäcken i brännbart istället för trädgårdsavfall. Slängs växterna bland trädgårdsavfall finns risken att de sprider sig vidare kvar. 

Vanliga invasiva arter är:

  • Parkslide
  • Jättebalsamin
  • Kanadensiskt gullris
  • Blomsterlupin
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!