Amerikanska scouter lämnar lägerområdet i Saemangeum, Sydkorea, under värmeböljan. Arkivbild.
Amerikanska scouter lämnar lägerområdet i Saemangeum, Sydkorea, under värmeböljan. Arkivbild. - Foto: Choe Young-soo

Scoutläger avbrutet efter tyfonvarning – 1 500 svenskar på plats

Scoutlägret i Sydkorea, som samlat tiotusentals scouter från olika länder, däribland omkring 1 500 svenskar, avslutas nu tidigare än planerat. Orsaken är en tyfonvarning.


Scoutlägret, som arrangerades av scouternas världsorganisation WOSM och samlade över 40 000 scouter från 158 länder för den internationella jamboreen i Sydkorea avbryts nu genast. Orsaken är en varning om tyfonen Khanun, som befaras drabba stora delar av landet nu senare i veckan. Den sydkoreanska regeringen gick ut med varningen till scouternas världsorganisation på måndagsmorgonen, erfar AFP.

Tusentals lämnat lägret

Hundratals deltagare vid scoutlägret har under de senaste dagarna drabbats av värmeslag och tvingats uppsöka vård. Brister har funnits i hygien och magsjuka har också förekommit. Över 4 000 brittiska scouter har redan återvänt till huvudstaden Seoul för att avlasta lägerplatsen i Saemangeum. Omkring 1 500 amerikaner har i sin tur flyttas till USA:s armébas Camp Humphreys i Pyeongtak.

Svenskar stannat

De omkring 1 500 svenska ungdomar som är på plats på lägret med sin ledare har hittills dock stannat, även om en del av dem har behövt pausa från lägervistelsen, enligt vad Fredrik Larsson, scoutledare på plats, tidigare uppgett för TT.

Den sydkoreanska regeringen har skjutit till motsvarande 56 miljoner kronor för att rädda arrangemanget, som var tänkt att pågå fram till den 12 augusti, men som nu alltså avslutas.

Sydkorea har utfärdat en prognos för den värsta hettan på fyra år, 35-38 grader, under de närmaste dagarna.

Inga uppgifter finns ännu om var deltagarna ska bo innan de återvänder hem.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!