Flera hyresgäster har fått rekordstort påslag på hyran.
Flera hyresgäster har fått rekordstort påslag på hyran. - Foto: Jessica Gow/TT

Här har tusentals hyror höjts i smyg: "Är väldigt allvarligt"

Flera bostadsbolag i Göteborg kom inte överens med Hyresgästföreningen. Då valde de att lämna förhandlingarna och skicka ut påslaget till hyresgästerna, skriver Hem & hyra.


Flera bostadsbolag i Göteborg har lämnat förhandlingarna om årets eventuella hyreshöjningar för att istället skicka höjningen med avi direkt till hyresgästerna. Detta är något som fått Hyresgästföreningen att reagera då man fått flera samtal från oroliga hyresgäster, skriver Hem & hyra.

Hyresgästföreningens förhandlare Madeleine Wiik berättar för sajten att man ser allvarligt på det som inträffat då vissa inte ens märker att höjningen gjorts från värden.

– Det är väldigt allvarligt, och väldigt tråkigt att de hanterar det på det här sättet. Vi vet att väldigt många betalar den direktaviserade hyran. Många har autogiro också. De kanske inte ens noterar att det är en högre hyra.

Så hög kan din hyreshöjning bli

En av hyresvärdarna vill få till en höjning på 4,25 procent men förhandlingarna lämnades efter att Hyresgästföreningen kommit med ett motbud på 3,22 procent. Detta innebär att hyresvärden alltså vill få till en höjning på hela en procentenhet mer än vad medlemsorganisationen Hyresgästföreningen gick med på. 

Siffran är en historiskt hög hyreshöjning. Trots det tycker inte bolagets vd att det är konstigt, snarare tvärtom, då hyresgästerna tar en del av smällen i ekonomiskt oroliga tider.

– Vi önskar ta den större delen av smällen. Våra kostnader har ökat ungefär 10–12 procent. Rimligt är väl att man hamnar någonstans på halva kostnadsökningen, kanske i underkant. Då anser vi att allmännyttan fick sin hyreshöjning på en korrekt nivå.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!