Samtalen till Giftinformationscentralen har ökat gällande svampförgiftningar. Arkivbild.
Samtalen till Giftinformationscentralen har ökat gällande svampförgiftningar. Arkivbild. - Foto: Martina Holmberg / TT

Kraftig ökning av svampförgiftningar – så känner du igen de giftiga sorterna i skogen

Antalet samtal om svampförgiftningar till Giftinformationscentralen har ökat "markant" hittills under svampsäsongen, konstaterar Läkemedelsverket.


"Samtalen i juli har ökat och redan efter första veckan i augusti så ser vi en kraftig ökning av antalet samtal jämfört med föregående år", säger Peter Hultén, apotekare vid Giftinformationscentralen, i ett pressmeddelande.

Läkemedelsverket skriver att det kan vara bra för svampplockare att lära sig några svampsorter i taget, för att undvika att matsvamp förväxlas med andra sorter.

Så känner du igen giftsvamparna i skogen

Barn uppmanas också att inte provsmaka svamp i skogen. Flera giftsvampar kan ge allvarliga förgiftningar, enligt Peter Hultén.

"Det handlar framför allt om lömsk flugsvamp, vit flugsvamp, gifthätting och toppig giftspindling. Vit och lömsk flugsvamp är några av de farligaste svamparna och de kan förväxlas med bland annat champinjoner, vissa kremlor, slidskivlingar och fjällskivlingar", säger han.

För att svampplockare ska undvika de allra giftigaste svamparna, rekommenderar myndigheten att undvika "vita och gröna svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor".

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!