Svampätarna kan har förväxlat giftig panterflugsvamp med stolt fjällskivling (på bilden). Arkivbild.
Svampätarna kan har förväxlat giftig panterflugsvamp med stolt fjällskivling (på bilden). Arkivbild. - Foto: Hasse Holmberg/TT

Man och fem barn förda till sjukhus efter släktmiddag – åt giftig svamp

Sex personer fick föras till sjukhus efter en släktmiddag där de kan ha ätit giftig panterflugsvamp, rapporterar Dagens Nyheter.


Ambulans kallades natten mellan fredag och lördag till en adress i Stockholmsområdet för ett misstänkt hjärtstillestånd hos en vuxen man. Men det fanns också fem barn på adressen som mådde dåligt. De fördes till olika sjukhus, och mannen intensivvårdades i ett dygn innan han lades in på en vanlig vårdavdelning. Barnen har fått lämna sjukhusen, medan mannen fortfarande får vård.

Giftinformationscentralens hypotes, efter att ha tagit del av lite otydliga bilder, är att de drabbade trodde sig har ätit stolt fjällskivling men i själva verket fått i sig panterflugsvamp. Den är giftig men inte dödlig.

Enligt DN vårdas varje år 150–200 personer på sjukhus efter svampförgiftning. Men bara en till två personer blir så dåliga att intensivvård krävs.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!