Fästingar är spridare av sjukdomarna borrelia och TBE. Arkivbild.
Fästingar är spridare av sjukdomarna borrelia och TBE. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rekordmånga fall av TBE – men stort mörkertal

Aldrig tidigare har så många fall av TBE konstaterats som under årets augustimånad, rapporterar P4 Sjuhärad. 170 stycken i hela landet, enligt preliminära siffror från Folkhälsomyndigheten.


Fakta: Symtom på TBE

Det tar oftast mellan 4 och 10 dagar från fästingbettet till att man blir sjuk, men inkubationstiden för TBE kan vara ända upp till en månad (2-28 dygn). Ungefär en tredjedel av dem som insjuknar i TBE vet inte om att de blivit fästingbitna före insjuknandet.

Symtom på TBE utvecklas hos 10─30 procent som får en influensaliknande sjukdomsbild med feber och muskelvärk. Dessa symtom går vanligen över efter 4–7 dagar, men 20–30 procent drabbas därefter av en andra TBE-fas. De insjuknar då med symtom på hjärn- och/eller hjärnhinneinflammation med hög feber, svår huvudvärk, illamående, förvirring och andra neurologiska problem.

Källa: Folkhälsomyndigheten

— Det har varit gynnsamma förutsättningar för fästingar i år när det har varit växlande varmt och mycket nederbörd, då trivs de, säger smittskyddsläkaren Petter Malmström till radiokanalen.

Trenden är att antalet TBE-fall ökar, men mörkertalet är stort. Endast de som sökt vård och fått konstaterad TBE är inräknade i statistiken.

Augusti är typiskt sett en månad när många rör sig ute i naturen, bland annat för att plocka svamp. För att undvika fästingbett och TBE-smitta är det några saker man kan tänka på, tipsar Malmström.

— Ha heltäckande kläder, kolla igenom sin hud när man kommit hem och skaka kläderna för att se så att man inte fått med sig fästingar, ta en dusch.

Den som vistas i naturen bör också vara vaccinerad mot TBE, säger han.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!