Carina Frödin, som kallas "Svarta änkan", har ansökt om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt.
Carina Frödin, som kallas "Svarta änkan", har ansökt om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

Svarta änkan ansöker om tidsbestämt straff – vill föreläsa för barn

​Carina Frödin, som kommit att bli känd som "Svarta änkan", brände ihjäl sin make och ströp senare sin sambo till döds. Nu vill hon få sitt livstidsstraff tidsbestämt.


I början av 1990-talet knivskar Carina Frödin, som i media kommit att kallas "Svarta änkan", sin dåvarande pojkvän i låret, vilket ledde till att hon dömdes för grov misshandel.

År 2004 dömdes hon till åtta års fängelse för dråp. Hon hade då – enligt egen utsago i självförsvar – strypt sin dåvarande sambo till döds med en elsladd. 

Sex år senare, och bara två år efter att hon släppts fri från fängelset, tände hon eld på en lägenhet i Grängesberg. I bostaden fanns hennes make, som dog av sina skador, och Frödin dömdes senare till livstids fängelse. 

Johanna Möllers handskrivna ansökan – det ville hon göra på sin permission: "Kommer inte svika er"

Carina Frödin i bråk på Hinseberg

Och tiden bakom lås och bom har kantats av bråk. På anstalten Hinseberg har Carina Frödin hamnat i konflikt med både personalen och andra intagna.

Vid ett tillfälle ska Svarta änkan till exempel ha kallat sina medfångar för "horor" på grund av oordning i köksskåpen.

Svarta änkan brände sin man till döds – så lever Carina Frödin i fängelset

Svarta änkan vill få sitt straff tidsbestämt

Efter att ha avtjänat över tio år av sitt livstidsstraff ansöker Svarta änkan nu om att få straffet tidsbestämt. 

"I första hand yrkar Carina Frödin att straffet tidsbestäms till 18 år och i andra hand till den tid tingsrätten finner lämplig", står i ansökan till Örebro tingsrätt, som Nyheter24 tagit del av.

Carina Frödin vill föreläsa för barn

Men det är inte första gången Frödin ansöker om tidsbestämt straff. År 2021 skickade hon in sin första ansökan, men fick då avslag i Örebro tingsrätt.

Då uppgav Svarta änkan att hon "skulle vilja föreläsa på skolor eller liknande för att förhindra en negativ utveckling hos barn och unga”, vilket Expressen tidigare rapporterat om. 

Rättsmedicinalverket bedömde emellertid att det fanns en "konkret och beaktansvärd risk" att den dömda mördaren skulle återfalla i brottslighet och livstidsstraffet omvandlades därmed inte.

Här är Sveriges 11 farligaste kvinnor – sitter inne på livstid för mord

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!