Tisdag 24 Maj
Stockholm

"Svarta änkan" brände sin man till döds – så lever hon i fängelset

"Svarta änkan", Carina Frödin, sitter på kvinnoanstalten Hinseberg.
"Svarta änkan", Carina Frödin, sitter på kvinnoanstalten Hinseberg. Foto: Polisen och Fredrik Sandberg/TT

Carina Frödin brände ihjäl sin make och ströp en tidigare pojkvän till döds. Mansmördaren, mer känd som "Svarta änkan", har under sin tid bakom lås och bom hamnat i bråk om kaffemaskinen och ett glas vatten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Carina Frödin är känd som "Svarta änkan" och avtjänar ett livstidsstraff för mord på sin man 2010. Frödin tände eld på parets gemensamma lägenhet i Grängesberg och mannen dog av sina skador.

Men det var inte första gången en av Carina Frödins kärleksrelationer fick en våldsam utgång. 1993 högg den då 31-åriga Frödin sin pojkvän i låret med en kniv medan han sov och dömdes för grov misshandel. 

Elva år senare, 2004, ströp hon sin sambo med en sladd efter ett bråk. För det dömdes hon till åtta års fängelse för dråp. Här kan du läsa mer om "Svarta änkan".

Carina Frödin – så lever "Svarta änkan" i fängelset

Carina Frödin går även under smeknamnet “Drottningen på Hinseberg”. Ett öknamn som ska ha kommit av den auktoritet och respekt hon har byggt upp hos sina medfångar på kvinnoanstalten. Under sin strafftid har Kriminalvården noterat "Svarta änkan" för misskötsamhet vid 31 tillfällen och gett henne varningar vid fyra av dessa. 

Carina Frödin går även under smeknamnet "Drottningen på Hinseberg". Foto: Polisen

"Svarta änkan" hamnade i bråk om piller på Hinseberg

Carina Frödin hamnade 2019 i konflikt bakom fängelsets murar, när hon skulle få ett piller i vaktrummet. Hon blev då ombedd, av personalen, att fylla på sitt glas med mer vatten – något som ska ha fått henne att se rött, enligt en fängelsejournal Expressen har rapporterat om.  

– Ni bestämmer väl inte hur mycket vatten jag har i glaset, utbrast “Svarta änkan”. 

”Samtidigt som hon fyllde på glaset skrek hon något i stil med 'de tvingar mig att hämta mer vatten om jag ska ha medicin'”, står i anteckningar från incidenten.

”Hon fortsatte att i arg ton ifrågasätta huruvida personalen kunde bestämma hur mycket vatten hon skulle ha i glaset. Hon uppgav att hon inte är någon 'pillertrillare' och personal kan be henne gapa om de misstänker att hon inte svalt sin medicin”, skriver Expressen.

"Svarta änkan" blev rasande över kaffebryggaren

I början av augusti 2019 slog det ännu en gång slint för Frödin på kvinnoanstalten Hinseberg. En smutsig kaffebryggare och oordning i köksskåpen ska ha gjort henne så arg att hon kastade påsar och kallade de andra intagna för “horor”, enligt dokument som Nyheter24 har tagit del av. 

Personalen ska då ha bett henne lugna ner sig eller gå till sitt rum, varpå hon muttrande avlägsnade sig. I förhör förnekade Frödin att hon kallade någon för "horor" och "fittor", men att hon kan ha slängt ur sig "jävla apor". 

Kvinnoanstalten Hinseberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Carina Frödin vill föreläsa för skolbarn när hon släpps

I början av 2021 ville Svarta änkan få sitt livstidsstraff tidsbestämt, där utredningen bedömde risken för att Carina Frödin ska återfalla i brott som “medelhög”. 

Frödins egna plan för när hon väl släpps ut var en lugn tillvaro i sina gamla hemtrakter mellan Västmanland och Örebro län. 

I utlåtandet uppger Frödin att hon ”tänker sig att föra en lugn tillvaro med ett husdjur och vara nykter och drogfri. Hon fyller snart 59 år och har inte planerat för en framtid på arbetsmarknaden. Hon tror dock att hon skulle vilja föreläsa på skolor eller liknande för att förhindra en negativ utveckling hos barn och unga”, rapporterar Expressen.

Utredarna menade att hon “uppvisar även psykopatiska och narcissistiska drag. Hon framstår som lättkränkt och snar att tappa humöret, särskilt i situationer där hon känner sig missförstådd eller orättvist behandlad”.

Hon beskrivs även sakna förmåga att känna empati och skuld.

Kommentera
Kopiera länk
Dela