Socialstyrelsen. Arkivbild.
Socialstyrelsen. Arkivbild. - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Personer med psykiska funktionsnedsattättningar får sämre vård än andra

Personer med psykiska funktionsnedsättningar – som schizofreni och liknande tillstånd – får sämre vård än resten av samhället. De utsätts också oftare för övergrepp, visar en kartläggning av Socialstyrelsen.


Fakta: En av samhällets mest utsatta grupper

Socialstyrelsen har på uppdrag av regeringen kartlagt hälsoläget för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Enligt Socialstyrelsen är det en av samhällets mest utsatta grupper.

Majoriteten av personerna inom gruppen behöver någon form av boendestöd, exempelvis LSS-boende, för att hantera sin vardag.

Schizofreni och liknande tillstånd är de vanligast förekommande tillstånden i gruppen. Även adhd förekommer i stor utsträckning.

Källa: Socialstyrelsen

Kartläggningen visar att sjukdomar och tillstånd som diabetes, kol, fetma och sämre munhälsa är betydligt vanligare i den kartlagda gruppen än den övriga befolkningen.

Den visar också att personer med psykisk funktionsnedsättning löper "betydligt större risk" att utsättas för övergrepp.

"I åldersgruppen 18–24 år är det hela tio gånger vanligare för kvinnor att bli utsatta för någon form av övergrepp och fem gånger vanligare för män än för befolkningen i övrigt", säger Peter Salmi, projektledare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Gruppen har också svårigheter med att få rätt vård och ett korrekt bemötande av sjukvård och socialtjänst. Det är till exempel sju gånger vanligare bland personer med psykiska funktionsnedsättningar att bröstcancer upptäcks när den redan har hunnit spridas än i den övriga befolkningen.

"På grund av sitt psykiska mående kan dessa personer sakna motivation att söka vård och även ha begränsad förståelse om sitt eget behov av vård", säger Peter Salmi.

TT
/
/
Senaste nytt

Sis anmäler inte våldsbrott på ungdomshem

Kliver Europa fram för Ukraina om USA backar?

Ukraina larmar om att kriget kan vara förlorat om USA tar ett kliv tillbaka. Det europeiska stödet trappas upp, men inte nödvändigtvis tillräckligt. Man ska inte ta för givet att de europeiska länderna skulle öka sitt stöd bara för att USA minskar sitt, säger analytikern Björn Fägersten.

"Musk kommer inte ge sig"

Strejken mot Tesla har nu spridit sig utanför Sveriges gränser. Men att bilföretaget går med på IF Metalls krav om kollektivavtal är knappast troligt, menar experter. Det skulle vara en för stor risk för Elon Musk, säger den tyske branschgurun professor Ferdinand Dudenhöffer till TT.

Pisachefen: Svensk skola behöver mer disciplin

De svenska resultaten i kunskapsmätningen Pisa väcker reaktioner på OECD:s huvudkontor i Paris. Det är en besvikelse att se detta bakslag, säger Pisachefen Andreas Schleicher till TT. Hans budskap är tydligt: Det behövs mer disciplin och engagemang i svenska klassrum.

Terapi gav effekt vid klimatångest

Är det rätt att behandla befogad oro och nedstämdhet över klimatförändringarna? Ja, menar svenska forskare som är först i världen med att ha utvärderat ”klimatterapi”.

Kinas export ökar

Den kinesiska exporten ökade i november med 0,5 procent jämfört med samma månad förra året, enligt statistik från den kinesiska tullmyndigheten. Samtidigt minskade importen med 0,6 procent.