Therese Tang, aktuell i Robinson 2023 och tidigare engagerad i Missing People, riktar kritik mot beslutet att släppa Maja Hellman på fri fot.
Therese Tang, aktuell i Robinson 2023 och tidigare engagerad i Missing People, riktar kritik mot beslutet att släppa Maja Hellman på fri fot. - Foto: Polisen och Daniel Sahlberg/TV4

Robinson-profilens kritik efter Tove-rättegången: "Saknar ord"

Therese Tang, som är aktuell som deltagare i Robinson 2023, har ett förflutet inom Missing People och spelade en avgörande roll i att det så kallade "Förlösamordet" fick en lösning. Nu riktar hon kritik mot beslutet att släppa Maja Hellman, som i tingsrätten dömdes för mordet på Tove i Vetlanda, på fri fot i väntan på hovrättsdomen.


Det var i oktober förra året som 21-åriga Tove försvann efter en utekväll i Vetlanda. Kort därpå greps två bekanta till kvinnan: den nu 19-åriga Maja Hellman och 20-åriga Johanna Jansson, tidigare Johanna Leshem Jansson

När Tove hittades död i ett skogsområde utanför Vetlanda i november ändrades brottsrubriceringen från människorov till mord och gravfridsbrott. 

I mars 2023 åtalades både Hellman och Jansson för mord och grovt gravfridsbrott och en dryg månad senare dömdes bägge två på samtliga åtalspunkter – en dom som de senare överklagade.

Tove hittades död utanför Vetlanda. Foto: Adam Ihse/TT

Maja Hellman släppt i väntan på hovrättsdomen

För omkring en vecka sedan inleddes rättegången mot Maja Hellman och Johanna Jansson i Göta hovrätt. Fyra nya vittnen – samtliga rättsläkare – hördes och när hovrättsförhandlingen avslutades under torsdagen kom beskedet att Hellman släpps på fri fot i väntan på den nya domen.

– Hon är chockartat överlycklig. Det är svårt att ta in, hon har suttit häktad ett helt år och så kommer det här, sa 19-åringens advokat Peter Gillberg till Expressen då. 

Maja Hellman, 19, släpps fri i väntan på hovrättens dom om mordet på Tove

Jens Lapidus om Maja Hellman: "Kommer frias för mord"

Att Maja Hellman släppts i väntan på hovrättsdomen har föranlett spekulationer om att hon kan komma att frias för mord. En av de som är inne på denna linje är den tidigare juristen Jens Lapidus.

– Jag tror att hon kommer frias för mord men möjligtvis fällas för gravfridsbrott, säger han till TV4.

Även kolumnisten Oisín Cantwell tror på en friande dom för 19-åringen. 

"Mord är det grövsta brott en människa kan begå och det finns inte en chans att hovrätten hade släppt henne om domarna ansåg bevisen vara tillräckliga", skriver han i Aftonbladet

Toves familj kritisk mot rättegången: ”Måste fokusera på vad det här handlar om”

Therese Tang: "Saknar ord"

På sociala medier har reaktionerna på beskedet – att Maja Hellman frias i väntan på domen – varit många. En av de som kommenterat nyheten är Therese Tang, som är högaktuell i Robinson 2023 men som varit operativ chef inom frivilligorganisationen Missing People i Kalmar län. 

I samband med detta spelade Tang en avgörande roll i att lösa det uppmärksammade "Förlösamordet" på Göran Lundblad – ett brott som hans dotter Sara Lundblad och hennes pojkvän Martin Törnblad senare dömdes till livstids fängelse för. 

Therese Tang löste Förlösamordet – så gick det till

Foto: Erik Simander/TT

På Instagram skriver hon så här om beskedet att Hellman släpps på fri fot:

"Saknar ord! Om en mobil ej rör sig under natten kan väl det inte ses som bevis för att man sovit. Hon har haft dagar på sig att larma polis, om i så fall vad hennes kompis gjort och på så vis få möjlighet till förmildrat straff för gravfridsbrottet hon begått. Har inte följt rättegången och fallet så noga, men blir nu oerhört nyfiken att läsa på för att se vad hovrätten ser för att ändra hennes morddom."

Foto: Skärmavbild/Instagram/theresetang.se

Domen mot Maja Hellman och Johanna Jansson, som fortsatt sitter häktad, meddelas den 25 oktober.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!