Så gick det till när Therese Tang avslöjade Förlösamördarna
Förlösamördaren Martin Törnblad berättade för Therese Tang var kroppen var begravd. - Foto: Privat och Polisen

Therese Tang löste Förlösamordet – så gick det till

Mordet i Förlösa har blivit ett av Sveriges mest uppmärksammade brottsfall där Sara Lundblad tillsammans med sin pojkvän Martin Törnblad dömdes för att ha skjutit ihjäl hennes pappa Göran. Therese Tang var den som avslöjade mördarna och berättar för Nyheter24 hur det gick till.


Den 30 augusti 2012 försvann Göran Lundblad, då 63, spårlöst från sitt hem i Förlösa utanför Kalmar, och anmäldes försvunnen av sin dotter. Först två år efter försvinnandet hittades Görans kropp nedgrävd i en åker 700 meter från hemmet.  

Förlösamordet – ett av Sveriges mest uppmärksammade brottsfall 

Kroppen kunde hittas efter att Sara Lundblads pojkvän, Martin Törnblad, berättade för Missing Peoples dåvarande operative chef i Kalmar län, Therese Tang, var den låg. Therese Tangs inspelningar av samtalet ledde till att paret Sara och Martin tillslut dömdes för mordet. 

Mordet i Förlösa är återigen omdiskuterat i samband med premiären av serien "Mörkt hjärta" som sänds just nu på discovery+. 

Martin Törnblad och Sara Lundblad. Foto: TV3

Therese Tang löste Förlösamordet

Nu berättar Therese Tang för Nyheter24 hur det gick till när hon avslöjade mördarna. 

– Snacket gick ju i Förlösa och alla byborna var ju mer eller mindre engagerade på ett sätt eller annat, förutom en familj. Familjen Törnblad, säger Therese Tang.  

Fallet lades på is 2012 och plockades upp igen 2014. Då insåg organisationen Missing People att något inte var som det skulle. 

– Varför vill de inte leta? Man fick direkt en konstig känsla. Alla andra anhöriga var beredda att gå över lik och de skulle kunna säga upp sig från sina arbeten för att söka. Vad man än bad dem om för information så tog det två sekunder så fick man det från en normal anhörig som saknade någon, men inte i det här fallet.

Therese Tang blev avgörande i att lösa mordet. Foto: Privat

Martin Törnblad började ställa suspekta frågor

Vid sökinsatserna som gjordes av Missing People så var alltid Sara och Martin där. Och en dag började det komma frågor från Martin som fick Therese att haja till. 

– Det kom väldigt konstiga frågor om hagelgevär och om det går att spåra en olycka som skett med ett hagelgevär, eller om det är omöjligt. Han frågade även hur man fick ut pengar på bankfack i Schweiz. Då började man känna att det här är väldigt märkliga frågor som kommer apropå ingenting. 

Therese hade byggt upp ett förtroende hos familjen och en dag hörde Martin av sig till henne och sade att han hade något att berätta. De bestämde då träff. 

– Efter samtalet ringer jag upp polisen och säger att jag behöver hjälp då det inte känns bra att träffa Martin själv. Och de svarar att de ska hjälpa mig. Sen var det ingen som hörde av sig. 

Therese Tang och Martin Törnblad bestämde träff 

De bestämde träff på ett café i Gamleby då Therese ville säkerställa att de var bland folk, då hon inte fick någon uppbackning från polisen. Men på morgonen de ska ses hör Martin av sig igen. 

– Han ringer och väcker mig tidigt på morgonen säger att han redan sitter i bilen och jag vet att han är bara en timme bort. Jag har ingenstans att ta emot honom förutom hemma hos mig, för allt är stängt. Man hör där och då att det här är inget man styr av. Han var verkligen jätteangelägen att få prata. 

Här hittades Göran Lundblads kropp. Foto: Polisen

Therese berättar att hon absolut hade sina misstankar mot familjen Törnblad, men att hon inte hade någon som helst aning om att det hade kunnat vara Martin som var skyldig. Hon tänkte snarare där och då att han satt på någon form av värdefull information. 

Göran gick i god för 50 miljoner och hans familjegård stod på ruinens brant. Dessutom började det knaka i fogarna i Saras och Martins förhållande. När Martin kom hem till Therese berättar han nämligen för henne att han kommit på Sara med att vara otrogen. 

Sara Lundblad dömdes för Förlösamordet – så lever hon i fängelset i dag

Therese Tang dementerar att Martin Törnblad hade kärlekskänslor för henne

Therese beskriver hur Martin nu var i desperat behov av pengar och att det var därför han erkände där och då. Ofta när det skrivs om mordet i Förlösa nämns det att Martin var kär i Therese, och att det var därför han erkände mordet. 

– Det är här det blir fel i hur media har målat upp det som att han skulle haft några slags kärlekskänslor för mig. Så är det inte alls, utan det är hans advokat som fick honom att säga så, säger Therese.  

I samtalet lyckas Therese syna de lögner som Martin kommer med. 

– Jag säger till honom: “Om du och jag ska kunna snacka och jag ska kunna lita på dig då ska du inte hålla på att ljuga”. Där och då när jag synar hans bluff är det som att trycka på en knapp. Det händer någonting i honom. Och han säger: “Hur kan du läsa mig så bra?”, berättar Therese och fortsätter: 

– Och då börjar allt komma, forsa ur honom mer eller mindre. 

Martin Törnblad erkände mordet i Förlösa för Therese Tang 

Martin berättade då för Therese om hur mordet planerades, hur han och Sara försökte mörda Göran med en skogsmaskin men misslyckades, hur skottögonblicket såg ut, vem som gjorde vad, hur de försökte undanröja bevisen och hur de till och med funderade på att skjuta sig själva. Therese fick i princip en fullständig kartläggning över varenda liten detalj av mordet. 

Därefter bad hon honom att peka ut på en karta var Göran ligger begraven, och de begav sig då till nedervåningen där kartorna fanns. 

– Då är vi på ovanvåningen så jag ber honom att gå först, dels så han inte kan få för sig att putta ner mig för trappen och dels så att jag bakom kan börja sätta igång inspelningen på telefonen. 

Foto: Polisen

Therese Tangs inspelningar kunde lösa Förlösamordet

Hela sekvensen i kontoret med kartorna finns alltså inspelad på Therese telefon, något som kom att bli avgörande för att lösa fallet. Men trots det som Martin hade erkänt var inte Therese särskilt rädd i stunden. 

– När vi är där uppe så skulle jag säga att det är en liten pojke som sitter framför mig. Han springer på toaletten tre fyra gånger och jag hör hur han hulkar där inne och hur han nästan kräks. Han mår skitdåligt. Där kände jag inte ett dugg rädsla, utan det är när vi väl går ner och vi ska ta fram kartorna och han inte får det att funka och hans beteende börjar bli stressat och aggressivt, beskriver Therese och fortsätter: 

– Men jag känner ändå att jag kan lugna honom och hålla honom i schack, samtidigt som jag konstant tänker att jag måste ut härifrån, för tänk om poletten trillar ner och han fattar vad är det jag sagt och vad kan hända nu. 

Foto: Polisen

När Therese och Martin sedan skiljs åt ringde hon polisen. Men i väntan på att han blev gripen var rädslan stor hos Therese. 

– Vad händer om han åker hem och hittar mina barn? Vad händer om han har fattat och står utanför huset?, beskriver Therese om tankarna som snurrade i huvudet. 

Både Sara Lundblad och Martin Törnblad dömdes till 18 års fängelse för mordet på Göran Lundblad.

Martin Törnblad mördade sin svärfar för pengar – så lever han i fängelset efter Förlösamordet

Förlösamordet dramatiseras i tv-serien "Mörkt hjärta"

Nu har mordet i Förlösa blivit tv-serie. “Mörkt hjärta” hade premiär 11 feburari på discovery+ och karaktären som ska porträttera Therese har fått namnet Tanja. I rollen som Tanja ser vi Aliette Opheim. Här kan du läsa allt om serien.

Förlösamordet har blivit tv-serien "Mörkt hjärta" där Aliette Opheim spelar Therese Tang. Foto: Jasper Spanning/discovery+
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!