Toves familj är kritisk till fokus under rättegången.
Toves familj är kritisk till fokus under rättegången. - Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT & Privat

Toves familj kritisk mot rättegången: ”Måste fokusera på vad det här handlar om”

När Tove-fallet prövas i hovrätten har fokus hamnat på helt fel saker. Det säger målsägarbiträdet Uno Karlsson som representerar Toves familj.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Den blev uppskjuten två gånger – men på onsdagen drog rättegången i fallet om 21-åriga Toves död till sist i gång i Göta hovrätt.

Tove försvann efter en utekväll i Vetlanda i oktober i fjol och hittades senare död i ett skogsområde. Maja Hellman och Johanna Jansson, 19 och 20 år gamla, dömdes till livstids fängelse i tingsrätten.

Mordet på Tove: Här är allt som hänt i fallet

Hänvisar till jävsanklagelse

Men inför det att hovrätten skulle pröva fallet har fokus hamnat på helt fel saker, sade målsägarbiträdet Uno Karlsson under rättegångens första dag.

— Hur många rättsläkare vi kan trycka in? Åklagaren i mordet ska bli domare, kan han tjänstgöra i målet? Den nya åklagaren har tidigare varit domare, kan han jobba i målet?

Han syftar dels på att inte mindre än fem olika rättsläkare har uttalat sig i fallet, som har kommit att kretsa mycket kring den exakta dödsorsaken, och dels på att den nya åklagaren på måndagen jävsanmäldes av en av försvararna.

Jävsanmälan prövades och avslogs av hovrätten för västra Sverige, men försvararen Clea Sangborn har fortsatt möjlighet att anmäla missnöje för att få överklaga beslutet.

— Allt detta har skapat stora rubriker, stora skriverier och en ganska tung press för mina klienter. Så sent som i går visste vi inte om rättegången skulle börja i dag, säger Uno Karlsson och syftar på Toves familj, som var närvarande under rättegången.

Leif GW Persson: Därför borde Maja Hellman inte ha dömts för mordet på Tove i Vetlanda

Fokusera på Tove

Rättegången måste nu byta fokus till att handla om det som är viktigt på riktigt, menar målsägarbiträdet.

— Vi måste fokusera på vad det här handlar om: Tove. Hon var en ung, levnadsglad tjej. Hon var mycket älskad av sin familj, säger Uno Karlsson och tillägger:

— Det finns en risk att det här blir en alldeles för teoretisk rättegång som bara handlar om rättsmedicin.

Här kan du läsa fler artiklar om mordet på Tove i Vetlanda.

TT
/
/
/