Det blir allt vanligare att influencers föder hemma.
Det blir allt vanligare att influencers föder hemma. - Foto: Christine Olsson/TT & Gorm Kallestad/TT

Omdebatterade trenden – att föda barn hemma: "Intuitivt"

En trend har vuxit fram bland influencers – nämligen att föda barn hemma. Det är långt ifrån okontroversiellt och från vården sida avråder man starkt. En av dessa är influencern Rachel Bråthén som har nästintill 2 miljoner följare på Instagram.


Influencern Rachel Bråthén, mer känd under sitt Instagram-namn "yoga_girl" har pratat om hur det är att föda barn hemma. Flera influencers på både global och nationell nivå har uppmuntrat följare att gå denna väg när man ska förlösa sitt barn. I TV4 Nyhetsmorgon säger Bråthén att förlossningen hemma blev odramatisk och att det kändes som "en helt vanlig dag".

Läkare avråder förlossning hemma

Detta är något man inte rekommenderar från vårdens sida. 

– Saker kan hända och då är hjälpen ganska långt borta, säger Sophia Brismar Wendel som är förlossningsöverläkare, i TV4.

Grundade beslutet på intuitiv känsla

Att Bråthén valde att föda hemma helt utan assistans berodde på att hon kände "intuitivt" att hon ville vara själv. Samtidigt var hon under förlossningen hemma omringad av sin man, dotter, sina hundar och sin bästa vän. 

– Jag tror verkligen att det fysiologiska födandet, alltså att kroppen får göra det kroppen gör själv fungerar bäst när man är i sin tryggaste miljö.

TV4
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!