Under onsdagen kom hovrättens dom i fallet om mordet på Tove i Vetlanda.
Under onsdagen kom hovrättens dom i fallet om mordet på Tove i Vetlanda. - Foto: Privat & Polisen

Maja Hellman frias i hovrätten från mordet på Tove i Vetlanda

Maja Hellman, som i tingsrätten dömdes för mordet på Tove i Vetlanda, frikändes under onsdagen från samma mord av Göta hovrätt. Hon döms däremot för grovt gravfridsbrott till fängelse i ett år och sex månader.


Den 16 oktober 2022 försvann 21-åriga Tove efter en utekväll i Vetlanda. Den 2 november hittades hennes döda kropp i ett skogsparti utanför staden.

Johanna Janson, tidigare Johanna Leshem Jansson, och Maja Hellman greps av polisen strax innan Toves kropp hittades. I tingsrätten kom de sedan att dömas för mordet på Tove i Vetlanda, vilket överklagades av båda sidor.

Maja Hellman frias i hovrätten för mordet på Tove i Vetlanda

Under onsdagen kom Göta hovrätts utfall, där Maja Hellman friades från mordet, men dömdes för grovt gravfridsbrott till fängelse i ett år och sex månader.

Johanna Jansson döms för mord och grovt gravfridsbrott till 16 års fängelse. 

"Påföljden för mord är som utgångspunkt fängelse i 16 år. Mot bakgrund av detta, det allvarliga gravfridsbrottet och att den äldre kvinnan kom att bidra till utredningen av mordet, har hovrätten bestämt påföljden för henne till fängelse i 16 år", skriver Göta hovrätt i ett pressmeddelande.

Rätten anser även att det inte är ställt utom rimligt tvivel att Hellman varit delaktighet i dödsfallet. 

"Till skillnad från tingsrätten har hovrätten kommit fram till att de uppgifter som Johanna Jansson lämnat angående Maja Hellmans delaktighet i Tove dödsfall inte är tillräckliga för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att Maja Hellman har gjort det som åklagaren påstått", går att läsa i domen.

Tiden som Maja Hellman suttit häktad räknas av från fängelsestraffet hon döms till, meddelade hovrätten på en presskonferens efter att domen förkunnats.

– Det var ett år hon skulle sitta i fängelse, med frigivning efter två tredjedelar av tiden. Det är inte vi som bestämmer det, det är Kriminalvården, sa Niklas Rundberg, domare i Göta hovrätt.

Hon ska heller inte betala skadestånd då hon frikänns från mordet.

Mordet på Tove i Vetlanda: Här är allt som hänt i fallet

Därför får Johanna Jansson sänkt straff

Göta hovrätt skriver vidare i domen att Jansson lämnat uppgifter som haft betydelse för utredningen, vilket gjort att man bedömt straffvärdet lägre än livstids fängelse.

"Anledningen till att Johanna Jansson får sitt straff tidsbestämt är enligt hovrätten man beaktat att Johanna Jansson ”lämnat uppgifter som haft väsentlig betydelse för utredningen av brottet” när man bedömt straffets värde till 16 år".

– Vi kommer med allra största säkerhet överklaga domen, säger Johanna Janssons advokat Clea Sangborn enligt Expressen.

Hon frias dock från åtalet om skadegörelse mot Toves familjs bostad, som Jansson misstänktes ha försökt tända eld på.

Toves familj efter domen: "Ytterst besvikna"

Toves familj har via sin advokat uttalat sig om Göta hovrätts dom i målet, uppger Expressen.

”Vi är ytterst besvikna över straffmätningen i målet”, säger Toves familj via sin advokat Uno Karlsson.

Här kan du läsa alla nyheter om mordet på Tove i Vetlanda.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!