Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson dömdes för ordet på Tove i tingsrätten, men överklagade domen.
Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson dömdes för ordet på Tove i tingsrätten, men överklagade domen. - Foto: Polisen & Privat

Mordet på Tove i Vetlanda: Här är allt som hänt i fallet

Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman dömdes i tingsrätten för att ha mördat 21-åriga Tove. Efter överklagan, tas det uppmärksammade fallet nu upp i hovrätten. Här är allt som hänt sedan Tove försvann i oktober 2022.


21-åriga Tove försvann efter en utekväll den 15 oktober 2022, och hittades död i ett skogsparti utanför Vetlanda den 2 november. 

Två vänner, Johanna Leshem Jansson och Maja Hellmandömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mordet. De båda överklagade domen, och den 4 oktober inleds hovrättsförhandlingarna i fallet. 

Leif GW Persson: Därför borde Maja Hellman inte ha dömts för mordet på Tove i Vetlanda

Tove-fallet: Sammanfattning

16 oktober: Strax efter klockan två natten till söndagen pratar 21-åriga Tove i telefon med sin pojkvän. Hon har varit på baren Nöjet i Vetlanda med sina vänner.

Under kvällen har det uppstått bråk mellan henne och en bekant, men i telefon låter Tove glad och berättar att de är på väg hem till den bekanta för att tala ut. Det är sista gången pojkvännen hör hennes röst.

När Tove inte kommer hem anmäls hon som försvunnen. Polisen upprättar en regional särskild händelse, Missing people kopplas in och hundratals frivilliga engagerar sig i sökandet. Toves försvinnande blir en riksnyhet.

Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson grips

Måndag 17 oktober: Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson, nu 19 och 20 år gamla, tas in till förhör. De båda, men särskilt den äldre av dem, är bekanta till Tove – men deras relation har under en tid kantats av konflikter. Det är dem hon följt med hem för att tala ut efter bråket på Nöjet.

De häktas senare på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Tove hittas död

Onsdag 2 november: Polisen hittar Tove död i ett skogsområde sydost om Vetlanda.

Fredag 17 mars: Åtal väcks mot Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson för mord och grovt gravfridsbrott. 

Enligt åtalet har Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson dödat Tove genom att ta strypgrepp på henne när hon låg på golvet, de har sedan transporterat hennes kropp till skogsområdet där de har försökt bränna upp den.

27 mars: Rättegången i Eksjö tingsrätt drar i gång. Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson erkänner att de flyttat kroppen, men båda förnekar mord. 

Johanna Leshem Jansson och Maja Hellmans lögner – sms:en efter mordet på Tove

Mordet på Tove

Johanna Leshem Jansson medger att det uppstått ett bråk och att hon då tagit ett strypgrepp på Tove medan Maja Hellman hållit fast Toves händer – men säger att det var kortvarigt och att Tove inte dog av det.

Maja Hellman förnekar all inblandning. Hon uppger att hon sov när Tove dog, och att hon inte vågade säga nej när hennes vän uppmanade henne att hjälpa till att flytta kroppen.

Här är låtarna Toves mördare lyssnade på efter att de dumpat kroppen

Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman döms till livstid

Onsdag 19 april: Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson döms till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. Leshem Jansson döms även till skadegörelse för att hon försökt anlägga en brand vid Toves pappas hus. 

De är de första kvinnorna under 21 år som döms till lagens strängaste straff i Sverige.

Eksjö tingsrätt bedömer Maja Hellmans uppgifter om att hon sov som en efterhandskonstruktion. Rätten konstaterar att Johanna Leshem Jansson haft för avsikt att döda Tove eftersom hon hållit ett så långt strypgrepp, medan 19-åringen har haft ett "insiktsuppsåt".

— Med hänsyn till den tid under vilket det pågått så anser vi att hon måste ha insett och blivit medveten om att det här kommer att leda till döden, sade rättens ordförande Erik Handmark i samband med domen.

Domen överklagas senare av båda kvinnorna.

Tisdag 3 oktober: Clea Sangborn, som försvarar Johanna Leshem Jansson anmäler domarna i Göta hovrätt för jäv. Detta eftersom den nya åklagaren Thobias Vilhelmsson tidigare varit anställd vid hovrätten och arbetat nära dem. Jävsfrågan ska prövas av Hovrätten för västra Sverige.

Johanna Leshem Jansson i bråk i häktet – konflikt i pysselrummet

När ska Tove-fallet upp i hovrätten?

Onsdag 4 oktober: Rättegången i Göta hovrätt inleds. 

När kommer domen mot Johanna Jansson och Maja Hellman? 

Hovrättens dom i Tove-fallet mot Johanna Jansson och Maja Hellman meddelas den 25 oktober.

Här kan du läsa fler artiklar om mordet på Tove i Vetlanda.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!