Sveriges utrikesminister Tobias Billström under onsdagen presskonferens i Oslo, med anledning av Nordiska rådets samling.
Sveriges utrikesminister Tobias Billström under onsdagen presskonferens i Oslo, med anledning av Nordiska rådets samling. - Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Utrikesminister Billström (M) om svenskarna i Gaza: "Finns ett ansvar"

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger att det är "väldigt glädjande" att gränsövergången mellan Gazaremsan och Egypten har öppnats och att humanitär hjälp ska kunna föras in. Men inga svenskar har fått lämna än vad han känner till.


— Om det finns möjlighet för svenskar att komma ut har jag ingenting nytt att säga om just nu, säger han.

TT: Hittills har ingen svensk medborgare under de arrangemang som har varit under dagen?

— Inte som jag vet. Regeringen har kännedom om att gränsen övergången har öppnats för vissa grupper. I första skedet väntas bland annat skadade palestinier tillåtas passera gränsen för att få vård i Egypten, och därefter väntas utländska medborgare få passa.

Billström betonar att den svenska regeringen flera gånger påtalat att det finns en avrådan om resor till Gaza sedan mer än tio år tillbaka.

— Det innebär också att det finns ett ansvar för de som i dag befinner sig i Gaza, men vi följer naturligtvis utvecklingen i Gaza och jag utesluter ingenting i det här läget. När UD får kännedom att svenskar kan ges möjlighet att lämna via gränsen via Egypten kommer vi att kontakta svenskar i Gaza som uttryckt en önskan om att lämna.

Hur kontakten med svenskar i Gaza ser ut i detalj vill han inte gå in på.

Utrikesdepartementet bedömer att omkring 400 svenskar befinner sig i Gaza.

TT
/
Senaste nytt

Så många miljoner håvar Arlas toppar in

Palestinska grupper: Enad front mot Israel

De palestinska grupperingarna Fatah och Hamas ska sträva efter ett "enhetligt agerande" i konflikten med Israel. Det säger deras representanter efter ett samtal i Rysslands huvudstad Moskva.

Så många ansöker om skuldsanering hos Kronofogden: ”Oroande”

Under 2023 ökade svenska folkets skulder till Kronofogden rejält. Under samma period ökade även antalet ansökningar om skuldsanering till myndigheten.

Malmöbo köpte vapen från dansk dödsskjutning

Mordvapnet från en dödsskjutning i Köpenhamn hittades senare av polis i en lägenhet i Malmö. En 24-årig man har åtalats för grovt vapenbrott, rapporterar Sydsvenskan.

Utredning vill strypa partipolitiska lotterier

Regeringens utredare föreslår skärpta regler för partilotterier. Förslaget kan slå hårt mot Socialdemokraterna som får in stora pengar på sin försäljning.

Nolltillväxt i Brasilien

Det så kallade tillväxtlandet Brasilien befinner sig i stagnation. Landets bruttonationalprodukt (BNP) växte inte alls under fjärde kvartalet i fjol jämfört med kvartalet före.