Fabrique har haft problem med råttor.
Fabrique har haft problem med råttor. - Foto: Henrik Montgomery/Maja Suslin / TT

Råttor och råttbajs på Fabrique – tvingades stänga omedelbart

Ett Fabrique-bageri i Stockholm tvingades stänga omedelbart efter att råttbajs hittats på flera platser i lokalen vid en kontroll av miljöförvaltningen.


Det var den 30 oktober i år som miljöförvaltningen gjorde en inspektion på ett Fabrique i Stockholm, efter ett anonymt tips. 

Då hittades råttbajs på flera ställen i brödbutikens lokaler, och personalen berättade även att de sett råttor

"Det förekom spillning på golven, bakom maskiner, under hyllor och i ett utrymme där det finns en stor kompressor. Det fanns råttfällor utställda i flera utrymmen men dessa verkade inte vara betade på länge då råttfällorna var mycket dammiga.", skriver miljöförvaltningen i ett beslut från inspektionen som Nyheter24 tagit del av.

Familjen Zetterström äger Fabrique-imperiet – här är deras feta tillgångar

Fabrique tvingades stänga efter råttproblem

Efter kontrollen beslutades att fiket skulle stängas omedelbart, men en kort tid senare fick de öppna igen. 

– De hade vidtagit alla tänkbara åtgärder och sanerat lokalen. Det är mycket skadedjur, inte minst råttor, så här års och det är viktigt att verksamheterna tar tag i de problem som uppstår, säger Helena Rosén på miljöförvaltningen till Nyhetsbyrån Siren.

Det är inte första gången bageriet haft besök av  miljö- och hälsoskyddsnämnden. Redan i juni fick bageriet ett föreläggande om att täta håligheter för att förhindra att råttor tog sig in i lokalen, vilket man meddelade var åtgärdat i augusti. 

Fabriques svar om råttbajset

I ett mejl till Nyheter24 skriver ägaren Charlotte Zetterström

"Vi har nu tätat och vidtagit åtgärder för att säkerställa att det inte ska förekomma igen. Miljö- och hälsoskyddsnämnden var väldigt nöjda under sitt senaste besök och hade inga anmärkningar alls." 

Hon tillägger även att det inte bedrivs någon bageriproduktion på detta Fabrique. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!