Greta Thunberg anklagas efter en klimatmarsch i Amsterdam i helgen för att missbruka klimatscenen för egna syften.
Greta Thunberg anklagas efter en klimatmarsch i Amsterdam i helgen för att missbruka klimatscenen för egna syften. - Foto: Peter Dejong/AP

Thunberg anklagas för politiskt ställningstagande

Greta Thunbergs pro-palestinska hållning fortsätter att röra upp starka känslor – även i de egna leden. I Tyskland har en lokal falang av klimatrörelsen Fridays for future tagit avstånd från hennes åsikter. Hon får också skarp kritik från politiskt håll.


Det var under en klimatprotest i Amsterdam på söndagen som Greta Thunberg, iklädd den palestinska svartvita halsduken, uppmanade till "vapenvila nu".

Hon blev avbruten av en man som försökte rycka mikrofonen från henne och sade att han hade kommit för en klimatprotest, inte för att lyssna på hennes övriga åsikter. Efter att han avlägsnats av säkerhetsvakter skanderade Thunberg tillsammans med folkmassan "ingen klimaträttvisa på ockuperad mark".

Nu kritiseras Thunbergs ställningstaganden om Israel-Hamas-kriget även från politiskt håll i Tyskland.

"Misskrediterar sig själv"

"Greta Thunberg missbrukar den angelägna och rättmätiga oron för klimatet för en ensidig ståndpunkt om Israel-Palestinakonflikten, där hon inte namnger förövarna, där hon inte fördömer Hamas absoluta illdåd", säger Ricarda Lang, talesperson för De gröna som ingår i förbundskansler Olaf Scholz regeringskoalition.

"Hon har misskrediterat sig själv som klimatrörelsens ansikte utåt genom dessa uttalanden", tillade Lang.

Sedan den 7 oktober, när Hamas tog sig in i Israel och dödade omkring 1 200 personer, mestadels civila, har Fridays for future publicerat flera upprop på sociala medier till stöd för Palestina.

Ensidig syn

Luisa Neubauer, som leder den tyska avdelningen av Fridays for future, sade nyligen till veckotidningen Die Zeit att hon beklagar det hon kallar "Thunbergs ensidiga syn på konflikten".

"Jag är besviken över att Greta Thunberg inte har något konkret att säga om de judiska offren för massakern den 7 oktober", sade hon och tillade:

"Thunberg var utomordentligt reflekterad och framsynt tidigare, men nu behöver vi undersöka vilka vi fortfarande har en grund att arbeta tillsammans med utifrån gemensamma värderingar".

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!