Ganrebilder.
Ganrebilder. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Ambulanssjukvårdare tilläts jobba full – nu avgår chefen: "Svår situation"

En full ambulanssjukvårdare fick jobba, trots att han blåst rött i alkoholmätaren. Nu har en chef inom ambulansen i Gävleborg avgått.


En chef inom ambulansen i Gävleborg tillät en full ambulanssjukvårdaren att åka med på ett akutlarm och vårda en patient, trots att han blåst rött i alkoholmätaren.

En avvikelseutredning gjordes efter händelse och man kunde då konstatera att patientsäkerheten och arbetsmiljön riskerades och att det var flera rutiner som inte följdes, vilket även Siren rapporterat om.

Tilläts jobba alkoholpåverkad

I avvikelserapporten som gjorts av Gävleborgs region står det att sjukvårdaren ska ha tillåtits att jobba trots att han var uppenbart påverkad. I avvikelserapporten, som Nyheter24 tagit del av, har en kollega till sjukvårdaren bland annat skrivit:

"Kollegan tilläts vara kvar efter detta och medföljde på en körning där han vårdade en svårt sjuk patient innebar även att patientsäkerheten åsidosattes.", står det i händelsebedömningen i rapporten.

Chefen ångrar sitt beslut

I rapporten står det att "chefen beklagar och ångrar djupt sitt beslut att låta medarbetaren utföra ambulansuppdrag och stanna kvar i tjänst".

Chefen menar dock att det hände på grund av att det var en svår situation. 

"Det uppstod en svår situation kring akutlarmet och ett snabbt beslut var nödvändigt att fatta.", sa chefen enligt åtgärdsbeskrivningen.

Nu har chefen på enheten lämnat sitt chefsuppdrag och sjukvårdaren som blåste rött hanteras som ett personalärende.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!